Op het moment dat een baby geboren wordt na 26 weken zwangerschap dat bestaat er een geringe overlevingskans in een zogenaamd neonatologisch centrum. Deze leeftijd is namelijk de uiterste ondergrens om een kleintje in leven te kunnen houden. De longetjes zijn immers nog niet rijp (maar wel druk bezig met dit proces) en kunnen het leven buiten de veilige baarmoeder nog niet aan. Het is dus beter voor je kleintje om nog een paar weekjes lekker in je buik te blijven zitten.
Baby
Je oogleden, die een tijdje dicht hebben gezeten, zullen nu ongeveer weer open gaan. Doordat je longetjes beginnen te rijpen ga je je geleidelijk klaar maken voor een leventje buiten dit veilige domein. Je weegt nu ongeveer 720 gram en heb inmiddels een lengte weten te bereiken van 34 centimeter.
Mama
Misschien heb je het al behoorlijk te pakken: nestdrang. Vrijwel elke zwangere vrouw gaat hier, in meerdere of mindere mate, mee te maken krijgen. Je krijgt daardoor bijvoorbeeld plotseling het idee om de woonkamer anders in te gaan richten of een nieuwe aankleding voor de slaapkamer aan te schaffen. In deze periode van je zwangerschap is ook het woord “geduld” tijdelijk uit je vocabulaire geschrapt. Alles moet direct gebeuren en niets kan nog wachten tot later. Deze dingen zijn overigens heel gewoon en horen min of meer bij dit stadium van je zwangerschap. Je wilt immers niets meer dan een zo mooi mogelijk plekje creëren om je baby te ontvangen. Een soort oerinstinct dat vergeleken kan worden met het maken van een nest.
Je baarmoeder is ondertussen zodanig gegroeid dat deze je maag een beetje wegdrukt. Daarbij komt verder nog dat de klep tussen je maag en je slokdarm minder goed functioneert. Het gevolg: brandend maagzuur. Je maaginhoud, met het maagzuur, kan zo immers gemakkelijk in je slokdarm terechtkomen. Een hapje vanillevla kan het vervelende gevoel soms wat verlichten en het hoofdeinde van je bed een beetje verhogen kan mogelijk ook een oplossing zijn.
Handige tips
- Indien je buik te zwaar lijkt te worden dan kan een omgeknoopte doek soms net wat meer ondersteuning bieden.
- Als je huisdieren hebt zul je nu alvast moeten bedenken hoe je hen laat wennen aan hun nieuwe huisgenootje. In elk geval mag je een baby of klein kind nooit alleen laten met een dier. Zelfs het meest lieve en zachtaardige dier kan soms bang, geïrriteerd of dominant worden als het alleen is met een jong kind met soms zeer ernstige gevolgen. Je huisdier bij je kleintje wegduwen kan er overigens voor zorgen dat het dier jaloers wordt of zich achtergesteld voelt. Rustig aan elkaar laten wennen als je de controle over de situatie goed in de hand kunt houden. Dieren in de wieg, de box of het kinderbedje zijn uit den boze. Dit kan namelijk verstikking van je baby tot gevolg hebben.