Het kan in deze periode van de zwangerschap soms wat moeite kosten om een goede balans te vinden tussen wat je allemaal nog wilt doen voordat de bevalling zich aandient en wat je allemaal nog kan. Voor sommige dingen ben je soms gewoon te moe op dit ogenblik. Het zal dus vaak neerkomen op prioriteiten stellen.
Baby
Je vindt het heerlijk om in het vruchtwater rond te rollebollen. Je hartje klopt twee maal zo snel als het hart van je mama. Met een doptone kan men daarom precies horen om welk hart het gaat. Doordat je gehoor al helemaal is ontwikkeld kun je stemmen die je regelmatig hoort ondertussen herkennen. Er kan soms zelfs een reactie volgen op een bekend stemgeluid. Je bent nu 33 centimeter lang en de weegschaal geeft een gewicht van circa 650 gram aan.
Mama
In plaats van de zachte beweginkjes van een paar weken geleden voel je nu stompen en schoppen in je buik dat het een lieve lust is. Als je iemand, bijvoorbeeld je partner, naar het hartje van je kindje wilt laten luisteren dan kan dat eenvoudig met een rolletje van wc-papier als hulpmiddel. Dit rolletje zet je daarvoor ongeveer tien centimeter onder de navel. Vervolgens ga je het voorzichtig verschuiven totdat je de tonen van het babyhartje kunt horen.
Je baarmoeder is inmiddels zo ver gegroeid dat de onderste ribben erdoor een beetje uiteen worden geduwd. Het kan gebeuren dat je hier pijn van zult ondervinden. Daarnaast begint je baarmoeder zo nu en dan samen te trekken als voorbereiding op de bevalling. Hierdoor zal je buik erg hard aanvoelen. Het is niet verwonderlijk dat dit fenomeen daarom harde buiken wordt genoemd.
Handige tips
- Als sporten wat minder goed gaat dan zou je kunnen overwegen om eens wat vaker te gaan zwemmen. Deze sport kun je blijven doen tot vrijwel het einde van je zwangerschap en is eveneens een prima manier om je conditie op peil te houden.
- Tijdens het rijden in een auto zul je onderhand merken dat je buik in de weg gaat zitten. Laat je echter niet verleiden om zonder een gordel om aan het verkeer deel te nemen. Je kleintje wordt dan weliswaar goed beschermd door de baarmoeder en het vruchtwater maar je eigen veiligheid, en daarmee ook die van je kind, komt zeker in het geding. De baby heeft overigens geen hinder van de gordel en als je er zelf veel last van ondervindt dan kun je speciale hulpmiddelen kopen om het draagcomfort te vergroten.
- Misschien heb je er al over nagedacht wat je gaat doen: borstvoeding of flesvoeding geven aan mijn kleintje? De voor- en nadelen van beide methodes kun je naast elkaar leggen of wellicht ben je er al helemaal uit en weet al zeker welke voedingsmethode het gaat worden.
- Er zijn bepaalde babymeubels waarbij je rekening dient te houden met een behoorlijke levertijd. Je doet er goed aan hier op tijd naar te informeren in de winkel.