Take a fresh look at your lifestyle.

24 weken zwanger

De meeste vrouwen betrappen zich erop dat ze het liefst thuis blijven. Dus geen stapavonden meer of uren bij vrienden of vriendinnen op de bank zitten kletsen. Sommige vrouwen verbazen zich over hun eigen drang om thuis te willen zijn. Hormonen en je alsmaar zwaarder wordend lichaam zijn hier voor een belangrijk deel schuld aan.

single reizen online banner

Baby

Je gehoor is nu helemaal klaar en je gaat dan ook op geluiden reageren. Bij een heftige woordenwisseling kan het gebeuren dat je je onrustig gaan voelen en gedragen.

Inmiddels ben je zo sterk geworden dat je mama je aan de buitenkant van haar buik duidelijk kan voelen. Zo kan ook je papa, en misschien nog een aantal andere personen zoals je grote broer of zus, gemakkelijker contact met je maken.

Onder je huid wordt vanaf nu een vetlaagje aangelegd dat tot aan de geboorte alleen nog maar dikker zal worden. Je groei heeft overigens ook niet stilgestaan want je bent nu 32 centimeter lang en weegt 600 gram.

bewust puur banner

Mama

Door te veel zout te gebruiken kun je een te hoge bloeddruk ontwikkelen. Het gevolg daarvan is voor je zwangere lichaam dat er extra vocht vast wordt gehouden en je enkels en voeten op gaan zetten. Je moet ervoor zorgen dat je elke dag drie tot vier glazen melk of andere zuivel binnenkrijgt. Dit is namelijk goed voor de aanleg van de botten van je kleintje. De baarmoeder is nu zo groot geworden dat deze boven je navel uitsteekt. Met een beetje oefening kun je deze zelf voelen als je even op je rug gaat liggen.

Rond deze tijd beginnen al een heleboel aanstaande moeders met het inrichten van de babykamer. Dit betekent vaak dat er een kamer leeggehaald moet worden die eerst een ander doel diende in huis. Bij de inrichting dien je altijd rekening te houden met de veiligheid van je kindje, dus veilige verf, geen lossen snoeren of lage contactdozen op de wand.

Handige tips

  • Als je de placenta een handje wilt helpen dan kun je regelmatig op je linkerzij gaan liggen. In die houding is de doorbloeding namelijk het beste en kan er de grootste hoeveelheid bloed naar de placenta stromen.
  • Je dient eerlijk te zijn, en te luisteren naar je lichaam, als je vriendinnen een avondje willen stappen maar jij liever wilt kletsen thuis op de bank. Uit de band springen kan namelijk nu behoorlijk vermoeiend voor je zijn. Een beetje minder eerlijk kun je zijn wanneer je partner met een ontzettend lelijk babydingetje thuiskomt. Waardeer zijn betrokkenheid en slik je commentaar over het monsterlijke ding even in.
naturaplaza superfoods banner