Nadat de zwangerschapskwalen uit de voorliggende periode zijn overwonnen kan het genieten van de zwangerschap volop gaan beginnen. Toch zal je alsmaar verder veranderende lichaam ook op bepaalde momenten zich verzetten. Op tijd voldoende rust nemen is daarom van groot belang in de periode van je zwangerschap.
Baby
Je kunt al een handje of voetje van jezelf vastgrijpen. Ook krijgen je oortjes hun definitieve vorm en ga je beter horen. Als je mama een liedje voor je zingt reageer je daar soms zelfs op. Wanneer je een liedje vaker hebt gehoord kan het zelfs zo zijn dat je het na je geboorte ook nog herkent.
In de buik van je mama oefen je nu ook al om te ademen. Je doet dit door vruchtwater in en uit je longen te ademen. Dit kan overigens geen kwaad want de longblaasjes zijn nu nog gesloten en zullen pas opengaan nadat je bent geboren. Je hebt nu een gewicht bereikt van 500 gram en van kruin tot stuit ben je 30 centimeter lang.
Mama
Doordat je borsten zich al aan het voorbereiden zijn op hun taak na de bevalling kan het gebeuren dat er kleine hoeveelheden vocht uitkomen. Dit geelachtige, doorzichtige colostrum is echter nog geen moedermelk.
Ten gevolge van de aanmaak van het hormoon progesteron zullen de wanden van je bloedvaten slapper worden en de klepjes in de vaten in je benen minder goed werken. Hierdoor kan een slapper bloedvat door het toch terugstromend bloed uit gaan zetten. Spataderen zijn hiervan het resultaat. De spataderen zullen overigens niet meer vanzelf verdwijnen na de bevalling. Voorkomen is dus in dit geval beter dan genezen. Dit doe je door niet met je benen over elkaar gekruist te gaan zitten en bovendien van tijd tot tijd je benen even wat hoger te leggen zodat het vocht er gemakkelijker uit kan stromen.
Kramp in je kuit is een probleem dat behoorlijk wat zwangere vrouwen herkennen. Net wanneer je lekker ligt te slapen komt die vervelende kramp opzetten. Deze kramp wordt veroorzaakt door een minder snelle bloedsomloop en wellicht ook door een tekort aan calcium. Zodra je wordt overvallen door de kuitkramp dan is het belangrijk om je spier te strekken. Je kunt met je hand je tenen naar je toe trekken. Je kuit in achterwaartse richting strekken is ook een mogelijkheid om van de kramp af te komen.
De zwangerschapshormonen die ervoor zorgen dat de structuur van je huid verandert zijn eveneens verantwoordelijk voor het donkerder worden van je tepels en tepelhoven. Ten gevolge van deze hormonen kan ook een donkere streep van je navel naar je schaambeen ontstaan en het zogenaamde zwangerschapsmasker.
Handige tips
- Je kunt met de begeleider van je zwangerschap overleggen of het zinvol is om een steunpanty te gaan dragen wanneer je aanleg hebt voor spataderen.
- Op het moment dat je je warme handen op je buik legt als je kleintje wakker is dan zal het zeker in de richting van de warmte dobberen.