Take a fresh look at your lifestyle.

22 weken zwanger

Op dit moment is het echt de hoogste tijd geworden, als je dat tenminste nog niet gedaan hebt, om je op te geven voor een leuke zwangerschapscursus en voor kraamzorg. Veel vrouwen krijgen nu bovendien een soort oerdrang om alles voor de komst van hun kleintje in orde te gaan maken.

vitaminstore gezond leven banner

Baby

Je brengt het grootste deel van de dag door met slapen. Alleen op de momenten dat je mama even ligt te rusten houdt het wiegen op en wordt je wakker. Je hebt zelfs al een favoriete houding gevonden om in te slapen. Deze zul je ook na de geboorte het liefst aannemen als je een dutje gaat doen.

Als je wakker bent dan beweeg je steeds verfijnder. Je knijpt bijvoorbeeld zo nu en dan in de, stevige en taaie, navelstreng. Ook bal je je vuistjes om zo je spieren extra te trainen en om lekker af en toe een stomp mee uit te delen. Je groeit als kool en hebt inmiddels een lengte bereikt van 28 centimeter met een gewicht van 440 gram.

Mama

Babykleertjes lijken op dit moment een hevige aantrekkingskracht op je uit te oefenen en het liefst zou je een heleboel van dit kleine spul kopen. Verstandig is dat overigens niet want juist uit de kleinste maatjes is je baby vaak erg snel uitgegroeid.

bewust puur banner

Langzamerhand moet je gaan besluiten waar je de bevalling plaats wil laten vinden: thuis of in het ziekenhuis. Ook moet je gaan bepalen op welke wijze je gaat bevallen: in bad, een baarkruk of gewoon op bed. De begeleider van je zwangerschap kan je in de regel alles vertellen wat je weten wilt over de soorten bevallingen en de plaatsen waar je deze in kunt zetten. Sommige manieren van bevallen zijn namelijk uitsluitend in het ziekenhuis uit te voeren.

Hoewel je negen maanden niet menstrueert, wil dit absoluut niet zeggen dat je ook geen vaginale afscheiding hebt. Deze afscheiding kan tijdens de zwangerschap zelfs toenemen. De afscheiding kan er soms een beetje witgeel uitzien maar dat is niet ongewoon. Anders wordt het als je een vies ruikende of vreemd uitziende afscheiding produceert. In een dergelijk geval kun je wellicht te maken hebben met een schimmelinfectie en is een bezoek aan de huisarts noodzakelijk. Voor het reinigen van je vagina dien je absoluut geen speciale intiemspray of zeep te gebruiken. Hierdoor kun je immers extra afscheiding in de hand werken.

Handige tips

  • Soms begrijp je helemaal niets meer van jezelf. Je lijkt je emoties helemaal niet meer onder controle te kunnen houden. Niet alleen jij, maar zeker ook je partner, kan behoorlijk in de war raken van deze plotseling emotionele uitbarstingen. Je kunt proberen om op een rustig moment je partner uit te leggen dat het allemaal bij de zwangerschap hoort en dat het niets persoonlijks is.
  • In dit stadium van je zwangerschap kan zwaar tillen voor een heleboel problemen zorgen. Beperk het tillen daarom tot maximaal vijf kilogram.
naturaplaza superfoods banner