Take a fresh look at your lifestyle.

21 weken zwanger

Een zwangere vrouw maakt zich regelmatig zorgen over het moederschap en of ze het allemaal wel goed zal doen. Het is dan ook niet raar dat ze van tijd tot tijd eng droomt. Er spoken immers zoveel dingen door haar hoofd die ooit misschien wel eens mis zouden kunnen gaan. Deze dromen zijn overigens heel normaal en komen bij veel zwangere vrouwen voor.

single reizen online banner

Baby

Je maakt heel de dag door buitelingen en koprollen in het vruchtwater. Je zit veilig beschermd in de buik van je moeder waar je niet alleen allerlei vertrouwde geluiden hoort maar er ook door in slaap kan worden gebracht. Je hebt inmiddels een lichaamsgewicht bereikt van 380 gram met een lengte van 27 centimeter.

bol baby banner

Mama

Soms valt de zwangerschap misschien zwaarder dan je in eerste instantie had verwacht. Je hoort immers vaak van die verhalen waarin de aanstaande moeder op een roze wolk leeft en alles vlekkeloos verloopt. Door te relativeren en te genieten van je zwangerschap maak je er voor jezelf echter ook een bijzondere tijd van.

bewust puur banner

Het zal je misschien verbazen maar je kunt momenteel wel een pond per week aankomen. Hiervan hoef je niet te schrikken, dit is normaal. De bovenzijde van de baarmoeder reikt nu tot aan je navel. De begeleider van je zwangerschap zal dat bij elke controle meten met behulp van een meetlint of het aantal vingerbreedtes. Als maatstaf wordt vaak aangehouden het aantal centimeters dat de baarmoeder boven het schaambeen uitkomt met daarbij vier opgeteld. De uitkomst zal ongeveer gelijk zijn aan het aantal weken dat je zwangerschap.

Lang stil blijven zitten valt nu vaak al niet meer mee dus wanneer je nog op vakantie wilt, met de auto of het vliegtuig, dan dien je dat op korte termijn te doen. Bovendien moet je ervoor zorgen dat je bloedsomloop goed op gang kan blijven tijdens de reis. Vanaf de dertigste zwangerschapsweek zullen een heleboel luchtvaartmaatschappijen je alleen nog willen vervoeren op vertoon van een gezondheidsverklaring. Vanaf ongeveer 32 weken zullen de meeste maatschappijen je weigeren te vervoeren omdat een bevalling hoog in de lucht allerlei risico’s met zich kan brengen.

Handige tips

  • Wanneer je met het vliegtuig op reis gaat dan is het wellicht goed om een stoel te reserveren aan het gangpad. Hier kun je, zonder andere passagiers voortdurend te storen, regelmatig even je benen strekken. Als je lange tijd moet reizen in een vliegtuig dat is het aan te bevelen om steunkousen te gaan dragen. Hierdoor kan er namelijk minder vocht in je benen achterblijven.
  • Indien je niet getrouwd bent met de papa van je kleintje dan is het goed om nu al het één en ander te regelen met betrekking tot het gebruik van een achternaam en de voogdij.
naturaplaza superfoods banner