Take a fresh look at your lifestyle.

20 weken zwanger

Halverwege de zwangerschap is je buik voor de buitenwereld niet meer te missen. Iedereen kan duidelijk zien dat er een kindje op komst is. Er kunnen zelfs reactie komen van mensen uit je omgeving doordat zijn bijvoorbeeld een plaatsje voor je vrijmaken in het openbaar vervoer of in een wachtkamer. Neem een dergelijk aanbod dankbaar aan want je lichaam zal nog hard moeten werken de komende maanden.

vitaminstore gezond leven banner

Baby

Niet alleen de zwangerschap is halverwege, ook jij bent al op de helft wat je lengte betreft. Nu ben je ongeveer 25 centimeter en met je geboorte zal dat verdubbeld zijn naar circa een halve meter. Je vindt het heerlijk om heel de dag door flink te bewegen in de buik van je mama. Zeker wanneer je goed wakker bent kan ze je momenteel al aardig voelen. Je weegt nu ongeveer 320 gram.

Mama

Zo nu en dan voel je een soort vlindertje fladderen in je buik: dit is je baby. Omdat je zwangerschap nu al zo ver is gevorderd is het goed dat je ongeveer 100 tot 300 calorieën per dag meer binnenkrijgt.

Op het ogenblik dat je te snel opstaat dan kan het gebeuren dat je duizelig wordt. Dit heeft alles te maken met het extra bloed dat in je lichaam aanwezig is en dat plotseling wegstroomt uit je hersenen. Als het ergens te warm is kun je dat vaak ook wat minder goed verdragen. Indien je veel last hebt van duizeligheidklachten dan is het goed je bloed te laten testen op bloedarmoede.

bewust puur banner

De gewrichten rondom je bekken worden steeds soepeler terwijl je buik alsmaar dikker wordt. Het gevolg daarvan is dat je uit balans kan raken en te maken kan krijgen met pijn in je rug. Wat je zeker niet moet doen in een dergelijk geval is je schouders naar achteren trekken en je buik naar voren steken. Dit zal de klachten alleen maar erger maken. Een goede houding zal tijdens de laatste helft van je zwangerschap essentieel zijn wanneer je geen rugklachten wilt krijgen.

Indien er een echo gemaakt wordt is de kans aanwezig, mits je kleintje meewerkt, dat je het geslacht kunt zien. Soms kun je het zelf niet zien maar is het voor de echoscopist wel duidelijk of het een jongen of een meisje is. Als je het weten wilt zal deze het geslacht van je kindje aan je meedelen.

Handige tips

  • Juist wanneer je rustig in je bed ligt is de kans groot dat je je kleintje voelt bewegen. Overdag wordt de baby namelijk heerlijk in slaap gewiegd door de schommelende beweging tijdens bijvoorbeeld het lopen.
  • Indien je staalpillen voorgeschreven hebt gekregen omdat je lijdt aan bloedarmoede dan is het zaak voldoende te drinken en vezelrijk te eten. Doe je dit namelijk niet dan ligt de kans op verstopping op de loer.
naturaplaza superfoods banner