Take a fresh look at your lifestyle.

2 weken zwanger

Op dit moment is er nog altijd geen sprake van een zwangerschap. Wel is de kans op een zwangerschap deze week aanwezig. De eisprong vindt immers plaats ergens tussen de negende en veertiende dag na de laatste menstruatie. Uiteraard kan dit van vrouw tot vrouw verschillen en zijn er dus marges, aan zowel het begin als het einde van deze periode, mogelijk.

single reizen online banner

Baby

De aanstaande baby bestaat op dit moment in feite dus nog uit twee afzonderlijke cellen: de eicel van mama en de zaadcel van papa. Een zaadcel blijft ongeveer twee dagen in leven. Dit wil dus zeggen dat hij in deze tijd een rijpe eicel moet hebben bevrucht. Voor de miljoenen zaadcellen zal het overigens een hele beproeving worden om de reis naar de eicel te maken. De meeste vallen dan ook af voordat ze de eileider hebben bereikt. De kleine groep geluksvogels die deze belangrijke plaats wel hebben weten te bereiken zullen daar blijven wachten tot de eicel vrijkomt op het ogenblik dat het follikel openbarst. Na de afmattende eindsprint zal er slechts één zaadcel erin slagen om de eicel binnen te dringen. De genetische eigenschappen van beide ouders zal daardoor worden gemengd en op dit ogenblik is het geslacht van de baby al beslist.

bewust puur banner

Mama

De wand van de baarmoeder zal alsmaar dikker worden en de eisprong zal snel plaatsvinden. De follikel is door de rijping intussen zo groot geworden als een kers en de vaginale afscheiding kan gedurende deze periode wat meer zijn dan op andere dagen van de cyclus. Als je zwanger wilt worden dan is het nu het moment om geslachtsgemeenschap te hebben. De kans op een bevruchting is nu namelijk het grootst. In tegenstelling tot de rest van de cyclus zal de baarmoedermond nu niet langer afgesloten zijn met een slijmprop. Het slijm is nu wateriger zodat de zaadcellen deze gemakkelijk kunnen passeren.

Handige tips

  • Wanneer je een indicatie wilt hebben van het moment waarop je het meest vruchtbaar bent dan kun je elke dag van je cyclus je temperatuur opnemen (op hetzelfde tijdstip). Op het ogenblik dat er een eisprong plaatsvindt, zal de lichaamstemperatuur namelijk licht stijgen.
  • Zodra je bent gestopt met het slikken van de anticonceptiepil kun je in verwachting raken. Het is een fabel dat je menstruatiecyclus daarvoor eerst op gang zou moeten komen. In de meeste gevallen zul je niet meteen zwanger raken maar uitsluiten mag je dit absoluut niet.
  • Door gebruik te maken van een speciale ovulatietest kun je eenvoudig je meest vruchtbare dagen bepalen. Echter ook door het gebruik van een dergelijke test ben je niet verzekerd van een zwangerschap.
naturaplaza superfoods banner