Take a fresh look at your lifestyle.

1 week zwanger

Als eerste week van een zwangerschap begint met de eerste dag van de laatste menstruatie. Er is dus eigenlijk nog helemaal geen sprake van een zwangerschap maar als alles meezit dan zal daar snel verandering in komen. Voor het berekenen van de duur van een zwangerschap wordt de eerste dag van de laatste menstruatie echter aangehouden als uitgangsdatum.

single reizen online banner

Eisprong

Het lichaam van de aanstaande moeder wordt klaargemaakt voor de afscheiding van een eicel. In de eierstokken rijpen namelijk enkele eicellen, die nu nog maar zo groot zijn als een speldenknop. Samen met het blaasje waarin de eicel rijpt wordt deze een follikel genoemd. Direct na de menstruatie zal, onder invloed van hormonen, een follikel rijp worden. Naast het hormoon dat het follikel zelf aanmaakt spelen ook het luteïniserend hormoon (LH) en het follikel stimulerend hormoon (FSH) hierbij een belangrijke rol. Hoe groter de follikel wordt, hoe meer oestrogeen het produceert.

De eisprong vindt plaats ongeveer 35 uur nadat de LH-piek is bereikt en duurt ongeveer twee dagen. Aan het einde van de cyclus heeft de follikel een doorsnee van circa twee centimeter en is nu waar te nemen met het blote oog.

bewust puur banner

Menstruatie

Hoewel je menstruatie is begonnen doe je er, zeker als je een kinderwens hebt, er goed aan om nu al gezond te gaan leven. Dit betekent dus gezond eten, niet roken en alvast beginnen met het gebruiken van foliumzuur. Gemiddeld heeft een nieuw mensje 38 weken nodig om helemaal klaar te zijn voor de geboorte. Er wordt uitgegaan van een eisprong die ongeveer twee weken na de laatste menstruatie plaatsvindt. Door deze twee weken bij de 38 weken van de ontwikkeling op te tellen kom je op een zwangerschapsduur van totaal 40 weken.

Handige tips

  • Om zo snel mogelijk zwanger te worden is het, in tegenstelling tot de vele indianenverhalen, niet nodig om elke dag geslachtsgemeenschap te hebben. Het is zelfs aan te raden telkens een dag over te slaan en pas te beginnen op de achtste dag na de eerste dag van je menstruatie tot en met de achttiende dag van je cyclus.
  • Om niet onder een zekere druk van de omgeving te komen staan is het wellicht verstandig om niet aan iedereen kenbaar te maken dat je graag zwanger wilt worden. Dit voorkomt namelijk de voortdurende vragen wanneer het eindelijk zover is.
  • Op het moment dat er erfelijke ziekten of aandoeningen voorkomen in één of beide families dan is het aan te bevelen om al voor een zwangerschap hier informatie over in te winnen. Je huisarts kan je hierbij vaak al aardig op weg helpen.
naturaplaza superfoods banner