Take a fresh look at your lifestyle.

Baby 0 tot 1 maand oud

Een pasgeboren baby zal in de eerste week van de geboorte voornamelijk slapend doorbrengen. Niet vreemd want geboren worden is hard werken voor zo’n kleintje. Toch zul je al snel merken dat er verandering komt in het kunnen van je baby. Vaak al voor de tweede week is begonnen zal het stompje waaraan de navelstreng vast heeft gezeten opgedroogd zijn vanzelf zijn gevallen. Ook zul je merken dat je baby dikwijls niest. Dit heeft te maken met het feit dat het neusslijmvlies nog niet gewend is aan allerlei stofjes in de lucht.

vitaminstore gezond leven banner

Bewegen

Aan het einde van de eerste maand kan je baby liggend op een vlakke ondergrond het hoofdje heel even optillen. Verder is je kindje dan in staat om de armpjes en beentjes te bewegen. Wanneer je met je gezicht boven dat van je kindje gaat hangen zul je merken dat dit aandachtig wordt bekeken. Vaak zal een baby na de eerste maand al reageren op bepaalde geluiden en daardoor bijvoorbeeld gaan bewegen. Door met het hoofdje een beetje mee te draaien lukt het je baby soms al een voorwerp te volgen.

Zien

Je baby kan op deze leeftijd de spiertjes van de ogen nog niet echt onder controle houden. Het gevolg daarvan is dat de oogjes zo nu en dan los van elkaar bewegen. Je kleintje is nu nog bezig met het trainen van de oogspieren en pas drie maanden na de geboorte een verbeterde oogcontrole hebben.

Lachen

Je baby kan nu nog niet echt lachen maar de lachstuipjes die je soms te zien krijgt zijn wel een goede oefening hiervoor. Bovendien is het heel schattig wanneer je kleintje een dergelijke brede glimlach laat zien.

bewust puur banner

Lichaamstemperatuur

Het lukt je baby steeds beter om de zichzelf warm te houden. Wanneer je dus je kleintje goed aankleedt en een mutsje opzet dan kun je samen naar buiten. Je kleintje ligt dan lekker beschermd tegen de wind in de (met een kruik verwarmde) kinderwagen.

Hikjes

Toen je baby nog in je buik zat voelde je zo nu en dan al een paar hikjes. Dit zal na de geboorte ook regelmatig gebeuren. Tijdens het drinken heeft je baby dan te veel lucht binnengekregen. Na het voeden is het daarom goed je kindje te laten boeren. Wanneer je baby veel last heeft van de hik dat kun je een slokje water geven of nog even aanleggen aan de borst om dit te verhelpen.

Slapen

Gemiddeld zal een pasgeboren baby ongeveer achttien uur op een dag slapen. Dit kan echter per baby verschillen. Indien je kindje meer of minder uren slaapt maar verder gezond is dan is er geen enkele reden om je over het slapen ongerust te maken. Als je baby slaapt hoeft het niet te rustig te zijn in huis. Daardoor zal je baby niet zo snel wakker schrikken van geluidjes. Je kunt meestal dus gewoon gaan stofzuigen zonder dat je baby daar van zal ontwaken.

naturaplaza superfoods banner