Take a fresh look at your lifestyle.

Wat is de kans op een miskraam

Zeker één op de tien zwangerschappen zal eindigen in een miskraam. Dat wil dus zeggen dat één op de drie zwangere vrouwen ooit een miskraam zullen krijgen. Wanneer er vanaf de conceptie wordt gerekend dan is te zien dat 90 procent van alle eicellen die worden bevrucht toch door het lichaam af worden gebroken. Dit fenomeen noem je in medische termen blighted ovum. Negen van de tien miskramen vinden plaats voor de zestiende zwangerschapsweek terwijl tachtig procent van alle miskramen tijdens de eerste twaalf weken van de zwangerschap ontstaan.

single reizen online banner

Leeftijd moeder

Uit onderzoek is vast komen te staan dat de leeftijd van de moeder een belangrijke factor is bij het ontstaan van een miskraam. Zo is gebleken dat bij vrouwen die jonger zijn dan 35 jaar er een kans is van ‘één op tien om een miskraam te krijgen. In de leeftijdsgroep 35 tot 40 jaar ligt deze kans al één op vijf tot zes zwangerschappen. Als de zwangere vrouw een leeftijd heeft bereikt tussen de 40 en 45 dan is de kans op een miskraam opgelopen tot één op de drie zwangerschappen en wanneer de aanstaande moeder ouder is dan 45 jaar dan gaat het zelfs één op de twee zwangerschappen mis.

Kans op miskraam

< 35 jaar1:10
35-40 jaar1:6
40-45 jaar1:3
>45 jaar1:2

Voorkomen

In een heleboel gevallen van een miskraam was de vrouw zich niet eens bewust van haar zwangerschap. Het uitblijven van hun maandelijkse bloeding weten zij bijvoorbeeld aan stress, gewichtsverlies of een ziekte. Het kan gebeuren dat een vrouw een ongeboren baby verliest door het gebruik van verkeerde medicatie of door het laten inbrengen van een spiraaltje.

bewust puur banner

Het zou daarom goed zijn als vrouwen een zwangerschapstestje uit zouden voeren op het ogenblik dat ze:

  • zich al een poosje niet lekker voelen
  • onregelmatig ongesteld zijn
  • vreemde menstruatie hebben
  • wanneer ze twijfelen of er sprake is van een zwangerschap

Uiteraard is het erg verstandig om er een gezonde levenswijze op na te houden, dit geldt zeker voor vrouwen die graag zwanger willen worden.

Oorzaken

Een miskraam kan verder nog het gevolg zijn van een aantal andere aspecten zoals: wanneer de wand van de baarmoeder scheurt (baarmoederruptuur), er sprake is van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of de seksueel overdraagbare aandoening (SOA) Chlamydia. Verder kan het gebruik van het kunstmatig vrouwelijk hormoon DES een zeer negatieve invloed op de vruchtbaarheid en kans op miskramen bij vrouwelijke nakomelingen van dames die hiermee in het verleden zijn behandeld. In het bijzonder als een zwangerschap al wat verder gevorderd is kan een zwangerschapsvergiftiging de oorzaak zijn voor het ontstaan van een miskraam.

naturaplaza superfoods banner