Take a fresh look at your lifestyle.

Bloedverlies tijdens je zwangerschap

Niet in alle gevallen wil bloedverlies tijdens de zwangerschap zeggen dat je een miskraam krijgt. Het is echter wel een situatie die je te allen tijde serieus dient te nemen. Je weet immers niet wat de oorzaak is van het verliezen van bloed en daar dient dus direct door een medicus naar gekeken te worden.

single reizen online banner

Onderzoek

Een verloskundige of een arts kan na onderzoek vaak vaststellen wat er aan de hand is. In de meeste gevallen zul je echter door worden gestuurd naar een ziekenhuis waar een echo zal worden gemaakt zodat gecontroleerd kan worden of je ongeboren baby nog in leven is. Wanneer je kleintje leeft geeft dat uiteraard nog geen volledige garantie op een goed verloop van de verdere zwangerschap. Het zien van een kloppend hartje tijdens een echo zal de arts en jou vaak wel voldoende geruststellen.

Oorzaak

Voor vaginaal bloedverlies is niet slechts één oorzaak aan te wijzen. Afhankelijk van de duur van de zwangerschap kunnen verschillende factoren de oorzaak zijn voor dit vloeien. Zo zal er bij 20 tot 30 procent van alle zwangere vrouwen in het eerste trimester een licht verlies van bloed plaatsvinden. Hiervoor kan de innesteling van de bevruchte eicel de verantwoordelijke zijn maar ook een bloedinkje aan de baarmoedermond kan de oorzaak zijn. In deze gevallen kan de zwangerschap gewoon voldragen worden.

Uiteraard kunnen er ook oorzaken zijn die minder onschuldig zijn en uitdraaien op een miskraam. In 10 procent van alle zwangerschappen komt een miskraam voor. Een andere oorzaak is, overigens erg zeldzaam, een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Hierbij heeft de bevruchte eicel zich niet in de baarmoeder genesteld en zo voor een bloeding gezorgd.

bewust puur banner

Wanneer er bloedverlies optreedt in de latere zwangerschap dan kan dat weer andere oorzaken hebben zoals een voor- of een laagliggende placenta hebben. Het verliezen van bloed kan soms ook helemaal niets met de zwangerschap te maken hebben.

Actie ondernemen

Bij vaginaal bloedverlies bel je direct je verloskundige, of andere begeleider van de zwangerschap. Indien je stolsel verlies tijdens het vloeien dan moet je proberen deze op te vangen zodat ze later kunnen worden onderzocht. Het kan, als er sprake is van een miskraam, immers gaan om weefsel van de vrucht. In bepaalde gevallen zal eveneens de hoeveelheid bloed dat wordt verloren gemeten worden.

Zolang als het bloedverlies aanhoudt en je niet weet wat er aan de hand is kun je het beste rustig blijven liggen en niets eten of drinken. Ook met het innemen van medicijnen kun je beter wachten tot een arts of verloskundige je hiervoor diens toestemming geeft.

Afhankelijk van de oorzaak van de bloeding zal er actie worden ondernomen. Soms mag je gewoon weer naar huis en dien je je alleen rustig te houden terwijl in andere gevallen je direct met spoed opgenomen zult worden in het ziekenhuis.

naturaplaza superfoods banner