Take a fresh look at your lifestyle.

Hoe kan je een miskraam voorkomen?

Er is sprake van een miskraam als een zwangerschap voor de twintigste week spontaan wordt afgebroken. In de medische wereld wordt in een dergelijk geval gesproken van een spontane abortus. Deze term wordt echter niet vaak gebruikt omdat dit verwarring kan zaaien met de term voor een opzettelijke afbreking van een zwangerschap abortus provocatus.

single reizen online banner

Miskraam voorkomen

Tot op de dag van vandaag is er helaas nog altijd geen manier bekend waarop je een miskraam zou kunnen voorkomen. Wel zijn er diverse behandelmethode uitgeprobeerd en waarvan DES de meest bekende, en later beruchte, methode is. DES is een kunstmatig vrouwelijk hormoon dat aan zwangere vrouwen werd gegeven. Het werkte echter niet en had zelfs zeer negatieve effecten op de vruchtbaarheid en de kans op een miskraam bij de vrouwelijke nakomelingen van deze dames.

Het wetenschappelijk onderzoek naar het vinden van een behandeling om miskramen te kunnen voorkomen gaat echter voort en soms worden bepaalde hormonen voorgeschreven. Toch is tot op heden nog altijd geen wetenschappelijk bewijs geleverd voor het nut van dergelijke behandelingen.

bewust puur banner

Gezond leven

Zeker als je (weer) zwanger wilt worden dan is een gezonde manier van leven van een essentieel belang. Dit betekent onder andere gezond en gevarieerd eten en voldoende lichaamsbeweging. Verder zijn een heleboel zogenaamde genotsmiddelen niet aan te raden als je gezond wilt leven, dus:

  • geen alcoholische drank
  • niet roken
  • geen drugs
  • geen medicatie waarover je geen overleg hebt gepleegd met een arts.

Helaas is ook een gezonde leefstijl geen garantie dat je geen miskraam zult krijgen.

Herhaalde miskraam

In bepaalde gevallen kan een vrouw een aantal miskramen na elkaar krijgen. Dit wil overigens niet per definitie zeggen dat er iets niet in orde is met haar vruchtbaarheid. De kans dat je een gezonde baby ter wereld brengt na een aantal miskramen is in alle gevallen groter dan de kans dat een zwangerschap weer uit zal lopen op een miskraam.

naturaplaza superfoods banner