Bevallen met keizersnede
Een heleboel vrouwen ervaren een noodzakelijke keizersnede als een tegenslag. Ze kunnen dan immers niet thuis bevallen maar moeten naar een ziekenhuis en daarbij je ook niet in praktijk brengen waar zo hard op geoefend hebt tijdens je zwangerschapscursus. Je zult namelijk gaan bevallen op andere manier dan normaal, bevallen met keizersnede, via je buik.
Bevallen met keizersnede
De operatie waarbij een baby via de buikwand uit de buik wordt gehaald wordt de keizersnede genoemd. Een dergelijke geboorte duurt meestal ongeveer een kwartier. De gynaecoloog zal daarna nog wel enige tijd nodig hebben om de buik weer op een nette manier te dichten. In de regel zal voor deze vorm van bevallen worden gekozen als de geboorte via de vagina extra risico’s met zich mee zal brengen voor moeder of kind.
Redenen bevallen met keizersnede
Bevallen met keizersnede is een operatieve ingreep die nooit zomaar zal worden uitgevoerd. Hiervoor zal een arts altijd een gegronde reden hebben. Voor een keizersnede zal worden gekozen als bijvoorbeeld het hoofdje van de baby te groot is om via het bekken en de schede te worden geboren.
Maar ook als er sprake is van een dwarsligging in de baarmoeder, de navelstreng al voor de geboorte te zien is of de placenta voor de uitgang van de baarmoeder ligt. Verder zal tot een keizersnede worden besloten wanneer de gezondheid van de baby of diens moeder in gevaar is, als de moeder om gezondheidsredenen een normale bevalling niet aankan, er geen ontsluiting optreed of als er drie of meer baby’s geboren gaan worden.
Verdoving
Bij een keizersnede kunnen twee soorten verdovingen worden gegeven:
- een ruggenprik (epidurale verdoving)
- een volledige narcose
Bij de narcose merk je dus niets van de geboorte en ontwaakt pas als de complete ingreep is voltooid.
Bij een ruggenprik wordt er een verdoving tussen de ruggenwervels gespoten zodat het onderste deel van je lichaam gevoelloos wordt. Als voordeel van deze manier kan worden genoemd dat je bewust de geboorte van je kind meemaakt.
Geboorte
Nadat de buikwand en de baarmoeder door de gynaecoloog open is gemaakt zak de baby voorzichtig naar buiten worden gebracht. Nadat het slijm uit het mondje is verwijderd en de navelstreng is doorgeknipt wordt de baby even aan de ouders getoond. Hierna zal een kinderarts het kleintje onderzoeken en afhankelijk van diens toestand zal besloten worden om het in de couveuse of in een bedje te leggen.
Complicaties bij bevallen met keizersnede
De keizersnede mag dan wel een zeer veilige operatie zijn, dit neemt niet weg dat er helemaal geen zwangerschapscomplicaties op kunnen treden. In een klein aantal gevallen kunnen er dan ook complicaties ontstaan zoals:
- een blaasontsteking
- trombose
- bloedarmoede
- een verminderde darmwerking
- een bloeduitstorting in de wond
- een infectie in de wond
- beschadigde urineblaas
- een nabloeding
Deze complicaties komen echter uiterst zelden voor. Na een keizersnede zul je wel altijd een litteken op je buik blijven zien. Vaak is dit een zogenaamde bikinisnede die net boven het schaambeen gezet zal worden.