Take a fresh look at your lifestyle.

Darmkrampjes bij baby’s

Hoewel darmkrampjes een normaal verschijnsel zijn bij baby’s, zijn ze wel erg vervelend. Naast de baby, die er fysiek last van heeft, zijn het ook de ouders die met het probleem te maken hebben. Zij moeten immers proberen om hun kleintje weer tot rust te brengen, te troosten en de pijn enigszins te verlichten.

single reizen online banner

Behandeling

Eigenlijk is er niet zoveel te doen aan darmkrampjes bij een baby. De darmen van een pasgeboren baby moeten gewoon nog even wennen aan de nieuwe situatie. Dit is heel gewoon en na een bepaalde tijd zullen de klachten af gaan nemen. Afwachten is dus het devies.

In de meeste gevallen is er namelijk niets ernstigs of verontrustend aan de hand waarvoor medisch ingrijpen noodzakelijk zou zijn. Vaak zullen de darmkrampjes na drie tot vier maanden weer vanzelf zijn verdwenen. Wanneer je baby normaal groeit dan is er geen reden voor zorgen.

Naast rustig afwachten kun je wellicht ook kleine veranderingen aanbrengen in de voeding van je baby. In de praktijk zal echter blijken dat dit slechts weinig resultaat op zal leveren. Het is echter niet aan te raden om vaak een andere soort voeding te proberen omdat dit voor nog meer onrust zal zorgen in de darmen van je baby.

Borstvoeding

Wanneer de baby borstvoeding krijgt dan kunnen sommige stoffen in de moedermelk voor een zogenaamde overprikkeling zorgen in het maag-darmkanaal van je kindje. Je kunt hier alleen achterkomen door zelf uit te proberen waar de darmen van je baby goed, of minder goed op reageren.

bewust puur banner

Risicovolle voedselmiddelen

In veel gevallen zal echter aan worden geraden om wat extra voorzichtigheid in acht te nemen wanneer de je de volgende voedingsmiddelen wilt gebruiken:

  • koolzuurhoudende drank
  • koffie
  • kool
  • prei
  • tomaten
  • aardbeien
  • druiven
  • schaaldieren

Verder zijn uiteraard roken en alcoholhoudende drank uit den boze als je je baby borstvoeding geeft.

Flesvoeding

Op het moment dat je baby last heeft van darmkrampjes, als je flesvoeding geeft, dan kun je verschillende soorten voeding uitproberen om te zien waarop je kindje het beste reageert. Soms wil bijvoorbeeld het geven van een voeding met weinig lactose of een hypoallergene voeding helpen.

Tips

Om de pijn wat te verlichten kun je een warme doek (niet te heet natuurlijk) op het buikje van je kleintje leggen of de baby een warm badje geven. Omdat druk op de buik vaak prettig aanvoelt voor een baby met darmkrampjes kun je je kindje ronddragen op je onderarm. Het buikje rust dan op de muis van je hand. Ook kun je je kindje over je schouder dragen waarbij er druk op het buikje wordt uitgeoefend door de schouder.

naturaplaza superfoods banner