Take a fresh look at your lifestyle.

Baby’s en ontstoken oogjes

Doordat het afweersysteem van een baby nog niet volledig is ontwikkeld zal je kleintje veel eerder vatbaar zijn voor infecties. Op het moment dat er iemand verkouden is in de omgeving van een baby dan zal het kleintje eerder aangestoken worden dan wat oudere kinderen of volwassenen.

single reizen online banner

Pus

Wanneer je baby net wakker is geworden dan zie je soms een beetje geelgroene pus in de oogjes zitten. Dit is niet vreemd maar wel een reden om de oogjes van je kindje goed schoon te maken. De kans bestaat anders dat je baby last gaat krijgen van een ontsteking aan de traanbuisjes. Een dergelijke ontsteking kun je herkennen aan de dichtzittende oogjes van een baby. Het lijkt vaak alsof de oogjes van je kindje door het pus zijn dichtgeplakt. Om de oogjes weer schoon te krijgen moet je erg hygiënisch te werk gaan.

bewust puur banner

Oogjes reinigen

Voor je met het reinigen van de ontstoken oogjes van je baby begint dien je eerst je eigen handen grondig te wassen met water en zeep. Om de oogjes zelf te reinigen kun je het best een schoon watje of een steriel gaasje gebruiken en een beetje lauw water. Dit water moet overigens wel eerst worden gekookt en weer worden afgekoeld. Zo weet je zeker dat er geen ziektekiemen in zitten die voor nog een infectie zouden kunnen zorgen bij je kindje. Wanneer je het watje (of gaasje) in het water hebt gedoopt dan wrijf je voorzichtig langs het oogje in de richting van het neusje. Neem voor elk oogje een ander watje (of gaasje) zodat je het andere oogje niet kunt infecteren. Indien je je baby borstvoeding geeft dan zijn een paar druppeltjes moedermelk, die je voorzichtig in de oogjes druppelt, ook een goede remedie voor ontstoken oogjes.

Overgevoelige oogjes

Indien je baby van tijd tot tijd last heeft van ontstoken oogjes dan heeft dit een duidelijke oorzaak: vanaf de geboorte kan een baby namelijk alm overgevoelige oogjes hebben. Zelf zal het kleintje hier weinig, of niets, van merken en als ouder kun je er alleen maar voor zorgen dat de oogjes goed schoon worden gemaakt en gehouden. In de regel zullen de oogjes dan na een aantal dagen weer vanzelf genezen zijn. Wanneer de oogjes van je baby echter ontstoken blijven dan is het zeker aan te raden om een bezoek te brengen aan je huisarts. Deze zal dan meestal een antibioticum, oogdruppeltjes of een zalfje voorschrijven waarmee je de oogontsteking bij je kindje te lijf kunt gaan.

naturaplaza superfoods banner