Take a fresh look at your lifestyle.

Op het ogenblik dat je baby last heeft van een verkoudheid dan kan dat behoorlijk wat hinder veroorzaken, bijvoorbeeld bij het drinken. Maar ook het slapen zal minder gemakkelijk gaan vanwege de vaak droge keel. Verder kan een verstopt neusje ertoe leiden dat het slijmvlies uitdroogt of geïrriteerd raakt. Hierdoor bestaat er een kans dat er kleine wondjes in de neus worden gevormd. Het zal dus van groot belang zijn om bij een verkoudheid het neusje van je baby goed schoon te houden.

single reizen online banner

Verkoudheidsvirus

Een verkoudheid wordt veroorzaakt door een besmetting met één van de talloze verkoudheidsvirussen. Doordat het immuunsysteem van je kleintje nog niet helemaal functioneert zoals bij een volwassene, kan de reactie op een dergelijke besmetting vrij heftig zijn. Vaak heeft je kindje dan namelijk niet alleen een verstopt neusje maar kan er worden gesproken van een algehele verkoudheid.

Besmetting

Je baby kan eenvoudig worden besmet met een verkoudheidsvirus door druppeltjes vocht, die in de lucht zweven, in te ademen. Deze zijn in de lucht terechtgekomen nadat een al besmette persoon ze heeft uitgeademd. In het bijzonder op plaatsen waar mensen dicht bij elkaar zitten in een minder goed geventileerde ruimte kan er snel een besmetting optreden. Ook kan een verkoudheidsvirus via handcontact worden overgedragen op je baby. Dit kan zowel direct als indirect contact inhouden.

bewust puur banner

Klachten

Het slijmvlies in de neus en keel zal ontstoken raken en daardoor opgezwollen zijn en meer slijm en vocht aanmaken dan normaal het geval is. Dit slijm en vocht zullen in de vorm van snot uit het neusje of achter in het keeltje lopen. Een verkoudheid kan eveneens samen gaan met een keelontsteking, rode oogjes, niezen en hoesten. Wanneer er sprake is van een ontsteking aan de stembanden zal de baby hees klinken.

Doordat de neusholte, door middel van de buis van Eustachius, is verbonden met het middenoor kan een verkoudheid ook leiden tot een middenoorontsteking. Je baby zal dan ten gevolge van de oorpijn vaak naar het oortje grijpen. Ook koorts komt vaak voor wanneer een klein kind last heeft van verkoudheid. Maar zul je bij een jong kind nog geen kaak- of voorhoofdsholteontsteking aantreffen omdat deze holtes nog niet volledig zijn ontwikkeld op jonge leeftijd.

Remedie

Als je baby verkouden is dan kun je daar weinig, of niets, aan doen. In de meeste gevallen zal het echter binnen een week weer vanzelf overgaan. Uiteraard kun je wel de klachten wat verminderen door bijvoorbeeld het neusje goed schoon te houden. Doordat je baby nog niet zelf het neusje kan snuiten zullen er hulpmiddelen aan te pas moeten komen zoals een speciale neusspray of neusdruppeltjes voor baby’s. Met een zoutoplossing kun verder de aangekoekte slijmresten rond het neusje wegpoetsen. Er zijn ook speciale neuspompjes te koop waarmee je het neusje van je baby kunt uitzuigen. Dit pompje moet je wel inknijpen voordat je het inbrengt in het babyneusje. Dit voorkomt dat er lucht in het neusje wordt geblazen en dus een naar gevoel.

naturaplaza superfoods banner