Na de geboorte van je baby ga je, soms vol ongeloof, de vingertjes en de teentjes tellen. Tien vingertjes en tien teentjes met daaraan nageltjes die van tijd tot tijd behoorlijk scherp kunnen zijn en die dus verzorgd dienen te worden. Ook al zijn de nageltjes nog veel zachter dan de nagels van een volwassene maar toch kan je kleintje zich er al flink mee krabben. Nageltjes van een baby kunnen in het begin overigens nog niet worden geknipt maar beter worden gevijld met een kartonnen vijltje. Ook kun je de nageltjes van je baby nog eenvoudig afbijten of afscheuren. Uiteraard dien je dit uiterst voorzichtig te doen.
Niet knippen
De meest voorname reden waarom je de nageltjes van een baby niet mag knippen is de scherpe rand die daardoor kan ontstaan. Hierbij kan je baby zich eveneens behoorlijk aan openhalen. Daarbij komt verder nog dat de nageltjes nog te broos zijn waardoor ze tijdens het knippen snel kunnen inscheuren. Een ontstoken nagelriem kan daarvan weer het gevolg zijn. Doordat verder de vingertjes en de nageltjes van je baby zo klein zijn is de kans om je baby pijn te doen ook erg groot bij het knippen van de nageltjes.
Babyschaartje
Op het moment dat je baby ongeveer drie maanden oud is kun je beginnen met het knippen van de nageltjes. Hiervoor heb je echter wel een speciaal nagelschaartje nodig dat voorzien is van stompe punten zodat je je baby niet kunt verwonden wanneer deze een onverwachte beweging maakt tijdens het knippen.
Nageltjes knippen
Om de nageltjes niet te lang en te scherp te laten worden dien je deze elke week te knippen. Doe dit echter liever niet net nadat je kleintje in bad is geweest. De nageltjes zijn dan namelijk zo zacht dat je sneller in een teentje of een vingertje knipt. Voordat je een nageltje knipt, spreid je eerst de vingertjes, of teentjes, en duwt er eentje een beetje terug. De teennageltjes knip je altijd recht af terwijl je bij de vingernageltjes de vorm van het vingertje volgt.
Protest
Soms vinden baby’s het helemaal niet leuk wanneer hun nageltjes worden geknipt. In een dergelijk geval is het handig om dit samen met iemand anders te doen. Zo kan de één een handje vasthouden terwijl de ander de nageltjes knipt. Ook kun je proberen om de nageltjes te knippen op momenten dat je kindje slaapt of in plaats van een schaartje een vijltje van karton gebruiken.
Ontsteking nagelriem
Door een nageltje te kort te knippen of ten gevolge van inscheuren van een nagel kan er een ontsteking ontstaan aan de nagelriem. Het nagelriempje zal daardoor rood worden en dient drie keer per daags te worden gereinigd met alcohol 70 procent. Als dit na drie dagen geen verbetering te zien geeft dan kun je, eveneens drie keer per dag, het vingertje in een badje met soda laten weken. Indien de infectie ook hiermee niet na drie dagen is bestreden dan dien je je huisarts te raadplegen.