Take a fresh look at your lifestyle.

Appendix of appendicitis symptomen, oorzaken en behandelingen

Wanneer je een onbekende en groeiende pijn in je buik voelt rondom je navel en dit verplaatst zich de volgende 24 uur naar je rechter zij, dan is er kans dat je een blindedarmontsteking hebt. Blindedarmontstekingen kunnen prima worden behandeld, zolang je er vroeg bij bent. De blindedarm of appendix is het wormvormig aanhangsel aan de dikke darm en de functie ervan is eigenlijk onduidelijk. Daarom wordt deze bij een blindedarmontsteking praktisch altijd verwijderd en kun je gewoon probleemloos verder leven zonder. Is er bij jou appendicitis geconstateerd, dan kun je eigenlijk drie behandelingsmethodes verwachten.

single reizen online banner

Antibiotica

Omdat appendicitis een ontsteking van de appendix is, krijgt iedereen waarbij dit is geconstateerd eerst antibiotica. Is de ontsteking bijzonder mild, dan is het soms mogelijk dat de appendicitis door de antibiotica verdwijnt. Dit is echter erg zeldzaam en in verreweg de meeste gevallen word je geopereerd.

Dit is beter, omdat je je appendix niet nodig hebt en je dan in de toekomst zeker geen problemen meer zal ervaren. Ook kan de dokter als je nog een keer buikklachten hebt dan direct appendicitis al uitsluiten.

Laparoscopie

Vaak komt het dus toch tot een operatie en een laparoscopie is dan een zeer gunstige optie. Het wordt gebruikt zowel als om appendicitis te constateren als om het te opereren. Via een klein gaatje in je buik wordt er dan een camera naar binnen gebracht om je appendix te inspecteren. Wordt er appendicitis aangetroffen en is je appendix nog niet gebarsten, dan kan je appendix ook direct worden weggehaald. Voor deze ingreep is alleen een plaatselijke verdoving nodig en vaak mag je direct of na een dag of twee alweer naar huis. Je kunt dan eigenlijk alweer snel een aantal bezigheden oppakken, maar het is wel belangrijk dat je het vier weken rustig aan doet en geen inspannende activiteiten uitvoert.

bewust puur banner

Blindedarmoperatie

Is de blindedarmontsteking echter te ver gevorderd of is de blindedarm geknapt, dan zal er een blindedarmoperatie worden uitgevoerd. Je gaat dan onder volledige narcose en er zal een snee worden gemaakt van 5 tot 10 centimeter lang. Deze gaat door je huid, je spierweefsel en je darmwand, waardoor de operatie veel ingrijpender is. De blindedarm en/of het abces worden verwijderd, alles wordt schoongemaakt van binnen en je buik wordt weer dichtgenaaid. Het duurt dan ook wel even voordat je hiervan bent hersteld. Je kunt rekenen op een aantal dagen in het ziekenhuis en zo’n 6 weken voordat je je dagelijkse bezigheden weer volledig kunt oppakken.

De symptomen

Het is dus erg belangrijk dat je op tijd aangeeft dat er iets mis met je is, zodat de dokters vroeg een diagnose kunnen stellen en jij snel van je appendicitis af bent. Een laparoscopie is dan nog mogelijk terwijl een blindedarmoperatie veel zwaarder is voor je. De symptomen die je bij een blindedarmontsteking aantreft naast de pijn zijn misselijkheid, braken, diarree of juist constipatie, afname van je eetlust, een lichte koorts en een opgezwollen buik. Voel je pijn rondom je navel, gaat die pijn richting de zijkant van je buik en heb je daarbij één of meer van bovenstaande symptomen, dan kun je het beste direct naar de dokter gaan.

 

naturaplaza superfoods banner