Een darmontsteking, ofwel enteritis, is niet alleen een ongemakkelijke maar zeker ook een pijnlijke aandoening. De oorzaak van een darmontsteking kan sterk uiteenlopen en variëren van een virale- of bacteriële infectie tot de aanwezigheid van een parasiet tot chronische- of acute ontstekingen van de darm.
Ontstaan
In ons land ontstaat in de meeste gevallen een darmontsteking door een minder goede hygiëne. Vooral virussen en bacteriën kunnen daardoor gemakkelijk worden overgedragen en voor een darmontsteking zorgen. Door bijvoorbeeld de handen niet te wassen na een toiletbezoek, het bereiden van voedsel of het eten van een maaltijd zal de kans op besmetting aanzienlijk toenemen. In het bijzonder bij kinderen kan het lastig zijn om een besmetting te vermijden.
Een besmetting kan verder plaatsvinden via voedsel zoals:
- rauw vlees,
- rauw gevogelte,
- rauwe vis,
- rauwe schaaldieren,
- rauwe melk(producten),
- rauwe eieren,
- te kort gekookte eieren,
- niet gare gerechten,
- niet gekookte gerechten,
- niet gewassen of niet geschilde groente,
- niet gewassen of niet geschild fruit.
Na het eten van dergelijk besmet voedsel kun je na enkele uren, of soms zelfs pas na enkele dagen, last krijgen van misselijkheid, overgeven en diarree. In veel gevallen zullen er meerdere mensen zijn die ziekteverschijnselen krijgen waardoor het niet moeilijk is om te achterhalen wat de eigenlijke boosdoeners is geweest.
Darmwerking
De darmen vormen een essentieel onderdeel van het spijsverteringsstelsel. De darm is opgebouwd uit twee delen:
- de dunne darm: hier worden essentiële verteringsappen bij het voedsel gevoegd waardoor het kan verteren en de voedingsstoffen aan het bloed kunnen worden afgegeven.
- de dikke darm zal vocht en zouten uit de rest van het onverteerde voedsel, in de vorm van een dunne brijachtige massa, onttrekken. Het restant wordt de ontlasting genoemd en zal door het samentrekken van de dikke darm voortgeduwd worden in de richting van de endeldarm (het laatste deel van de darm). Zodra de endeldarm vol is zul je aandrang krijgen om naar het toilet te gaan en je te ontlasten. Een tot enkele keren op een dag zal de dikke darm zich met kracht samentrekken, vaak gebeurt dit ongeveer een kwartier na een maaltijd.
Symptomen
De kenmerkende symptomen die horen bij een ontsteking aan de darm(en) lopen sterk uiteen. In de regel zullen de klachten die een darmontsteking met zich meebrengt één tot enkele dagen aan blijven houden. Je kunt onder andere last hebben van:
- pijn in je buik,
- krampen in je buik,
- koorts,
- (waterdunne) diarree,
- (een verhoogde kans op) uitdroging,
- misselijkheid,
- overgeven.
- spierpijn,
- hoofdpijn.
Voorkomen
Niet in alle gevallen zal een darmontsteking te voorkomen zijn. Dit wil echter niet zeggen dat je de kans op een dergelijke ontsteking niet kunt verkleinen. Dit kun je onder andere doen door je handen te wassen na elk toiletbezoek, voor het bereiden van een maaltijd en voordat je iets gaat eten.
Verder is het belangrijk dat je alleen schoon water drinkt, afkomstig uit vertrouwde en schone bronnen. Indien je niet zeker weet of water dat je gaat drinken schoon is dan doe je er goed aan dit eerst te koken.
De kans op een darmontsteking wordt ook verkleind door voedsel in en koelkast te bewaren. Ook is het goed om voedsel volledig te koken en tijdens de bereiding van een maaltijd schoon keukengerei te gebruiken. Alleen op deze manieren kun je voorkomen dat eventueel aanwezige bacteriën je zullen besmetten.
Behandeling
- Een milde darmontsteking zal in de regel zonder medisch ingrijpen weer vanzelf overgaan. Een aantal dagen rust nemen is daarvoor vaak voldoende.
- Bij hevige diarree is het verstandig om hiertegen medicatie te gebruiken. Daarnaast is het van groot belang dat je voldoende vocht binnenkrijgt. Met andere woorden: je zult dus extra moeten drinken als je veel last hebt van diarree. Op die manier voorkom je namelijk uitdroging.
- In het geval van een ernstige darmontsteking is een consult bij de huisarts aan te raden. Deze kan dan eventueel een antibioticum voorschrijven. Indien je lijdt aan een chronische vorm van darmontsteking dan zal er een behandeling op maat worden gestart door je huisarts.
- Bij een acute darmontsteking, zoals een ontsteking van de blindedarm, zal vaak direct medische ingrijpen noodzakelijk zijn. Bij een blindedarmontsteking kan niet behandelen leiden tot een levensbedreigende situatie. In het geval van tijfel dien je dus altijd een arts om raad te vragen.
Handige tips
- Een goede hygiëne ligt meestal aan de basis van het voorkomen van buik- en darmproblemen.
- Gezonde voeding kan eveneens helpen om een darmontsteking te voorkomen. Er zijn zelfs speciale diëten die je kunt volgen om het risico op een ontsteking van je darm zo klein mogelijk te maken.
- Indien een jong kind last heeft van een darmontsteking dan is het zaak om erop toe te zien dat het niet uitdroogt. Je kunt bovendien het best zo snel mogelijk contact opnemen met een arts als een baby of klein kind last heeft van een ontsteking van de darm.
- Hoewel soms antibiotica voor worden geschreven ter bestrijding van een darmontsteking dien je altijd wel uiterst voorzichtig met dit soort medicijnen om te gaan. Van antibiotica is immers bekend dat ze juist de kans op ontstekingen van de darm kunnen vergroten.