Take a fresh look at your lifestyle.

23+ meest voorkomende oorzaken van pijn in de borst

Pijn in de borst wordt vaak direct met het hart geassocieerd. Daarom is het ook voor veel mensen erg eng als ze deze pijn voelen, vooral aan de linkerzijde. In de meeste gevallen kunnen steken in de borst echter aan iets compleet anders worden gekoppeld. Dit betekent zeker niet dat je deze pijn moet negeren. Vaak is het vrij ongevaarlijk maar in sommige gevallen kan pijn in de borst aan ernstige ziekten en aandoeningen worden gerelateerd. Hier vind je 23 redenen van wat deze pijn kan veroorzaken, van minder ernstig naar zeer ernstig.

single reizen online banner

Het soort pijn

Allereerst zijn er verschillende soorten pijn die je in je borst kunt ervaren en dit is een belangrijke indicator van wat er aan de hand kan zijn. Daarnaast loopt je borst van je nek naar je bovenbuik en neemt het een groot gedeelte van je torso in beslag. Hier bevinden zich naast je hart ook een groot aantal andere organen en lichaamsdelen die allen een aanstichter kunnen zijn van het ongemak. De plaats van de pijn is dan dus ook van groot belang bij het stellen van een diagnose. De volgende soorten pijn worden vaak aangegeven in relatie tot pijn in de borst.

 • Een scherpe pijn.
 • Een doffe pijn.
 • Een brandend gevoel.
 • Een algemene pijn.
 • Een stekende pijn.
 • Een strak of beknellend gevoel.

De locatie van de pijn

Veel mensen raken direct in paniek als ze pijn voelen aan de linkerzijde van de borst en dit is ook niet vreemd, want hier bevindt zich het hart. Pijn op die plek hoeft echter geen hartaanval te betekenen en kan er net zo goed iets aan de hand zijn met je longen, je ribben of je spieren aldaar. Heb je pijn aan de rechter kant dan moet dit zeker niet worden genegeerd. Dat komt omdat aan de rechterkant zich een groot aantal organen bevinden zoals de lever, de galblaas en de milt. Pijn in de borst moet dus altijd als serieus behandeld worden, of dit nu een doffe- of een scherpe pijn betreft en of dit nu aan de rechter- of aan de linkerkant plaatsvindt.

Oorzaken van pijn in de borst met kleine risico’s

Gelukkig zijn er voldoende minder ernstige oorzaken te vinden voor wanneer je pijn voelt in je borst. Deze kunnen vaak vrij gemakkelijk gevonden en behandeld worden.

 1. Angstpijn

Angst is een grote veroorzaker van pijn in de borst. De meeste mensen die leven met bepaalde angsten kunnen dit al goed herkennen, maar als je een keer zomaar een paniekaanval hebt dan kan dit erg schrikbarend zijn. Een paniekaanval wordt gekenmerkt door een verhoogde hartslag en in een kwart van de gevallen ook door pijn in de borst. Vaak bevindt dit zich dan in het midden van de borstkas. Deze paniekaanvallen zijn in principe niet gevaarlijk, maar kunnen op de lange termijn wel zorgen voor ziekten aan het hart. Ervaar jij een paniekaanval, zoek dan medische hulp. Je dokter kan je medicijnen voorschrijven waarmee je dit gevoel kunt onderdrukken.

2. Een verrekte spier

Misschien klinkt dit wat simpel, maar zelfs een verrekte spier kan pijn in de borst veroorzaken en mensen het idee geven dat ze een hartaanval hebben. Verrekte spieren komen voor als je veel sport, als je een vreemde beweging hebt gemaakt, als je verkeerd hebt geslapen of als je gevallen bent. Soms voel je het effect daarvan pas dagen later, wat betekent dat je alweer vergeten bent wat er is gebeurd. Mensen in een auto-ongeluk klagen ook vaak over pijn in de borst, omdat daar de gordel en de airbag vaak terecht komen. Als je je duidelijk kunt herinneren wat jouw verrekte spier en borstpijn heeft veroorzaakt, dan is het niet nodig om medische hulp te zoeken en kun je de spier koelen en rust nemen.

Bij twijfel is het echter altijd beter om een afspraak te maken met de dokter.

3. Costochondritis: een ontsteking aan het kraakbeen

In sommige gevallen kan er zich een ontsteking in je ribbenkast hebben gevormd en als deze zich in het kraakbeen bevindt spreken we van costochondritis. Deze aandoening is vrij gewoon en wordt gekenmerkt door een gevoel van druk op het bot dat middenin je ribbenkast zit en de ribben vasthoudt. Daarnaast kun je een pijn voelen die sterker wordt als je diep inademt, als je hoest of niest en een pijn die komt en gaat. Er zijn vele redenen waarom costochondritis kan ontstaan, bijvoorbeeld simpelweg door veel te hoesten, door over te geven, door sporten of door een auto-ongeluk. Het kan gemakkelijk behandeld worden met rust, ontstekingsremmende medicatie en koude- of warme kompressen.

4. Gekneusde ribben

Gekneusde ribben kunnen ontzettend pijn doen en worden vaak veroorzaakt door een directe klap op de borst. Wederom zijn hier auto-ongelukken vaak de oorzaak van, maar ook en val of een sportblessure kunnen gekneusde ribben veroorzaken. Je kunt dit herkennen doordat je een gevoelige plek kunt aantonen op je ribbenkast en doordat de pijn erger wordt als je zwaar ademt, niest, hoest of beweegt. Gelukkig genezen gekneusde ribben vrij snel en kun je met pijnstillers en rust heel ver komen. Wordt de pijn niet beter, dan kun je het beste naar de dokter gaan.

5. Brandend maagzuur en gastro-esofagaal reflux

Wanneer het gal uit je maag zich een weg naar boven baant via je slokdarm, dan spreken we van brandend maagzuur of reflux. Dit is erg vervelend en kan een brandend gevoel veroorzaken in de borst. Ook kun je dan een zure smaak proeven en een brandend gevoel ervaren achter in de keel. Alhoewel dit veel lijkt op een hartaanval is brandend maagzuur vaak een gevolg van het eten van een grote maaltijd, het drinken van alcohol, het roken van tabak of het liggen vlak na de maaltijd. Er zijn voldoende middelen tegen brandend maagzuur en reflux te krijgen. Houden de problemen aan, dan kan je dokter je ook helpen en eventueel medicatie voorschrijven.

Oorzaken van mijn in de borst met lage tot middelmatige risico’s

De volgende oorzaken van pijn in de borst zijn iets ernstiger dan de eerste vier, maar kunnen vaak gemakkelijk worden behandeld na een bezoek aan de dokter. Deze zal je medicijnen voorschrijven en hiermee naar huis sturen.

6. Astma

Een groot gedeelte van de bevolking heeft astma en voor de meesten onder ons is dit vrij gemakkelijk om mee om te gaan. In sommige gevallen kan een ernstige astma-aanval echter erg serieus zijn. Je voelt je dan extreem kortademig, je moet hoesten, je borst voelt strak en bekneld en je ademhaling kan gaan piepen. Ook pijn in de borst kan hier onderdeel van uitmaken en een astma-aanval is dan vaak ook voor de patiënt erg eng. Er is geen geneesmiddel voor astma en patiënten met deze aandoening dragen dan ook altijd een inhalatietoestel bij zich.

7. Gordelroos

Gordelroos is een ziekte die behoort tot dezelfde familie als waterpokken en kan erg pijnlijk zijn. Het is echter niet gevaarlijk. De ziekte kenmerkt zich door een uitslag die zich op de borst manifesteert en die daarna kan gaan barsten en blaren. Uiteindelijk kunnen deze blaren barsten en helen, maar vaak blijft er littekenweefsel over. Als jij waterpokken hebt gehad en je voelt een pijn in de borst die niet voelt als spierpijn of inwendige pijn, dan is er een kans dat je gordelroos hebt ontwikkeld. Voor mensen van 65 jaar en ouder is er een vaccinatie voor gordelroos beschikbaar. Als je er vroeg genoeg bij bent kan het worden behandeld met anti virus medicatie.

8. Bronchitis

Bronchitis kan worden veroorzaakt door een virus, een bacteriële infectie en agressieve stoffen zoals rook, schoonmaakproducten en smog. Bronchitis herken je door een droge hoest, het ophoesten van sputum en extreme vermoeidheid. Ook kan het een beklemmend gevoel geven in de borst en kortademigheid en koorts veroorzaken. Vaak kan bronchitis vanzelf overgaan als je genoeg rust neemt, maar als het een paar dagen aanhoudt kun je beter naar de dokter gaan. Deze zal je antibiotica voorschrijven of hulp geven bij het aanvechten van de infectie.

9. Een hiatale hernia

Als een gedeelte van je maag door je diafragma breekt spreken we van een hiatale hernia. Het diafragma is de spier die de ingewanden afscheidt van de borst en als deze verzwakt is kan er een hernia ontstaan. Hoe ouder en hoe zwaarder je bent, hoe meer kans op dit type hernia. Symptomen die je kunt ervaren zijn pijn in de borst na het eten, brandend maagzuur, problemen met slikken en oprispingen. Dit type hernia moet vaak met een operatie worden behandeld en kan betekenen dat je bepaalde medicatie moet slikken en je eetgewoontes moet aanpassen.

10. Longontsteking

Longontsteking kan worden veroorzaakt door een virus, een bacterie en een schimmel. Dit veroorzaakt een infectie van de longen waardoor er longontsteking ontstaat. Je kunt longontsteking herkennen doordat je veel moet hoesten en daarbij een geel slijm ophoest. Omdat het een infectie betreft is koorts ook gewoon, kun je koude rillingen ervaren zowel als kortademigheid en een scherpe pijn in de borst. Als je hoest is deze pijn erger en ook als je diep inademt. Longontsteking kan worden behandeld met antibiotica, als je er tenminste vroeg genoeg bij bent. Voor ouderen en zwakkere mensen is het echter levensbedreigend en kan een ziekenhuisbezoek noodzakelijk zijn.

11. Een gebroken rib

Gebroken ribben worden vaak veroorzaakt door een val of een ongeluk, maar ook als je een periode lang veel moet hoesten kun je je ribben breken. Afhankelijk van waar de breuk zich bevindt kan het een pijn in de borst veroorzaken en zal dit erger worden als je inademt of jezelf omdraait. Er is weinig te doen aan een gebroken rib en het kan lang duren voordat het geheeld is. Rust en pijnmedicatie zijn vaak wat de dokter voorschrijft.

12. Maagzweer

Als je een maagzweer hebt, dan heb je een open zweer of pijnlijke plek in je maag of aan het begin van je spijsverteringskanaal. Ze ontstaan als gevolg van te veel maagzuur waarbij je slijmvlies niet meer voldoende bescherming biedt. Je kunt dan pijn in je borst ervaren, zowel als misselijkheid, pijn na het eten en drinken en brandend maagzuur. Deze maagzweren worden geconstateerd door middel van een endoscopie. Je kunt dit verhelpen met medicatie, door te stoppen met roken en het drinken van alcohol en door minder vet te eten.

Oorzaken van pijn in de borst met middelmatige risico’s

Als jouw pijn in de borst door één van de volgende aandoeningen wordt veroorzaakt dan is er een grote kans dat je een tijdje in het ziekenhuis moet worden opgenomen. Ook zal je medicatie voorgeschreven krijgen van de dokter.

bewust puur banner

13. Myocarditis

Myocarditis is vrij zeldzaam en het is een aandoening waarbij de hartspier ontstoken en geïnfecteerd raakt. De symptomen zijn vergelijkbaar met die van een verkoudheid, zoals vermoeidheid, koorts, zere spieren en gewrichten. Daarnaast kun je ook pijn in je borst ervaren, kortademigheid, kan je ademhaling versnellen en kun je zelfs flauwvallen. In de ergste gevallen zal iemand met myocarditis een harttransplantatie nodig hebben. Ga dus direct naar de dokter als je een grieperig gevoel hebt maar ook pijn in je borst voelt. De aandoening kan behandeld worden met antibiotica, ontstekingsremmers en steroïden.

14. Atriale fibrillatie

Atriale fibrillatie vindt plaats als je hartslag snel en onregelmatig wordt. Dit komt doordat de kamers van je hart niet gesynchroniseerd meer kloppen. Deze aandoening kan op verschillende manieren worden behandeld, zoals met medicatie, een operatie of met veranderingen in de levensstijl. Soms wordt atriale fibrillatie niet gevoeld en komt het naar voren tijdens een routineonderzoek. In ander gevallen kun je pijn in je borst voelen, voel je je duizelig, in de war, kun je moeilijk ademhalen en voel je je zwak en loom.

Oorzaken van pijn in de borst met middelmatige tot hoge risico’s

Wanneer we naar de ernstigere oorzaken kijken die ten grondslag kunnen liggen aan pijn in de borst, hebben we het over aandoeningen waarbij ziekenhuisopvang zeker nodig is en die soms levensbedreigend kunnen zijn. Het is dan in deze gevallen van levensbelang snel medische hulp te zoeken en niet te wachten tot de symptomen verdwijnen.

15. Coronaire hartziekte

Hart- en vaatziekten zijn zeer ernstig en worden gekenmerkt door een ophoping van plak in de aderen. Hierdoor kan het bloed niet meer vrij door de aderen vloeien, wat levensbedreigend kan zijn. De symptomen hiervan zijn vaak brandend maagzuur en problemen met de spijsvertering, in combinatie met pijn in de borst, een zwaar gevoel in de borst, een branderig gevoel of juist een doof gevoel. Hier kun je dan ook pijn bij ervaren in de linker arm, de nek of de rug. Deze conditie wordt behandeld door middel van extreme veranderingen in de levensstijl zowel als medicatie en operaties.

16. Een abces in de longen

Als jij een abces in de longen hebt ontwikkeld dan is dit vaak als gevolg van een longontsteking, tbc of een infectie ontstaan. Om die reden komt het nog weinig voor, omdat de medicatie voor deze aandoeningen vandaag de dag zo goed is. Een abces is een holte die zich heeft gevuld met pus en hierdoor ervaar je koorts, voel je je ziek, kan je huid blauw worden, ervaar je pijn in je borst en kan je je eetlust verliezen. Een abces zal worden behandeld met antibiotica en slijmafscheiding, maar als het dan nog niet weggaat zal je moeten worden geopereerd.

17. Hypertrofische cardiomyopathie

Als een gedeelte van je hart dikker wordt dan de rest spreken we van hypertrofische cardiomyopathie. Door deze onevenredigheid zal het hart minder gemakkelijk kunnen kloppen en het pompen van bloed door het lichaam wordt daardoor vermoeilijkt. Deze conditie komt meer voor bij jongeren dan bij ouderen en is vaak de reden waarom atleten ineens in elkaar zakken met een hartaanval. De symptomen van deze aandoening zijn duizeligheid, flauwvallen, pijn in de borst tijdens het trainen, kortademigheid en hartkloppingen. In sommige gevallen is er een pacemaker nodig, maar vaak kan hypertrofische cardiomyopathie worden behandeld met medicatie.

Oorzaken met zeer hoge risico’s bij pijn in de borst

Als laatste zijn er 6 aandoeningen die je pijn in de borst kunnen geven en die levensbedreigend zijn. Deze moeten dan ook vaak de rest van het leven behandeld worden en kunnen betekenen dat je een tijd in de intensive care moet doorbrengen.

18. Een hartaanval

Een hartaanval kan voor zware pijn in de borst zorgen, gezamenlijk met kortademigheid, misselijkheid, zweten en een beklemmend gevoel. Het komt voor als er geen bloed meer naar een gedeelte van het hart kan worden gepompt. In sommige gevallen kan een hartaanval volledig worden gemist omdat de symptomen erg uiteen lopen. Heb jij pijn in je borst, ben je kortademig en trekt de pijn naar je arm, rug of kaak, dan is het zaak direct 112 te bellen en aan te nemen dat je een hartaanval hebt.

19. Haemothorax

Een haemothorax wordt vaak veroorzaakt door een ongeval. Het vindt plaats als er bloed tussen de longen en de wand van de borst is gekomen. Ook bij mensen met tbc, longkanker en een probleem met de bloedstolling kan dit voor komen. De symptomen van een haemothorax zijn onder andere een lage bloeddruk, een snelle hartslag, pijn in de borst en ademhalingsproblemen. Ervaar je deze symptomen, voornamelijk nadat je bent gevallen of een ongeluk hebt gehad, zoek dan direct hulp. Het bloed kan dan worden afgevoerd door middel van een buis in je borst en soms zal je daarna ook moeten worden geopereerd.

20. Longembolie

Tijdens een longembolie is er sprake van een afsluiting van één van de longaderen en dit wordt vaak veroorzaakt door een bloedprop. Ook lucht en vet kunnen deze afsluiting veroorzaken. Heb je een zeer intense pijn in je borst, ben je kortademig en hoest je rood slijm op, zoek dan direct medische hulp.

Je zal vaak geopereerd moeten worden en de rest van je leven bloed verdunnende medicijnen moeten slikken om een herhaling te voorkomen.

21. Longkanker

Longkanker is een zeer nare en snel groeiende soort van kanker en wordt vaak in eerste instantie herkend door een aanhoudende hoest die niet weggaat. Pijn in de borst is niet altijd een symptoom van longkanker, maar als je rookt en je ervaart dit dan is het tijd om snel naar de dokter te gaan. Bij longkanker voel je je vaak ook moe, ervaar je gewichtsverlies, hoor je een piep tijdens het ademen en raak je je eetlust kwijt.

22. Een aortadissectie

Een aortadissectie is een scheur in de aorta. Dit is de grootste en belangrijkste ader in je lichaam die direct naar je hart loopt. Het kan een overstroming veroorzaken van verschillende hartkamers en als het bloed ook naar buiten kan is het levensbedreigend. Een aortadissectie is vrij zeldzaam en komt het meeste voor bij oudere mannen die roken en een geschiedenis van hoge bloeddruk hebben. Het wordt gekenmerkt door een extreme pijn in de borst die langs de rug naar beneden trekt en waarbij je flauw kunt vallen. Patiënten met een aortadissectie zullen direct moeten worden geopereerd en daarna de rest van hun leven medicatie nodig hebben.

23. Een ingeklapte long

Als laatste kan pijn in de borst een ingeklapte long betekenen. Dit wordt ook wel een pneumothorax genoemd. Een ingeklapte long vindt plaats als er lucht tussen de long en de wand van de borst ontstaat. Dit is erg pijnlijk en heeft als gevolg dat de long niet meer kan uitzetten om te ademen. Het kan spontaan gebeuren, maar ook als gevolg van een gebroken rib of een steekwond. De aandoening wordt vastgesteld met een röntgenfoto en kan worden behandeld door middel van een buis in de borst, zuurstof of simpelweg door observatie.

Wanneer ga je met pijn in de borst naar de dokter?

In de meeste gevallen is pijn in de borst ongevaarlijk en kan het gemakkelijk verklaard en/of behandeld worden. Er zijn echter situaties waarin het levensbedreigend kan zijn en snelle hulp is dan een vereiste. Als je twijfelt bel dan altijd je dokter, zodat je er op tijd bij bent als het ernstig blijkt te zijn. Bij de volgende symptomen is het zeker nodig om contact op te nemen met je arts:

In sommige gevallen is het beter het zekere voor het onzekere te nemen. Spoedhulp kan echter ook noodzakelijk zijn. Bel daarom altijd 112 bij de volgende symptomen:

 • Een beklemmend gevoel onder je borstbeen.
 • Pijn in je borst die naar je linker arm, rug of kaak uitspreidt.
 • Misselijkheid, duizeligheid, een snelle hartslag en snelle ademhaling.
 • Als je je verward voelt, als je een grijze kleur krijgt of je zweet erg veel.
 • Een lage bloeddruk en een langzame hartslag.
 • Een snelle scherpe pijn in je borst en kortademigheid.
naturaplaza superfoods banner