Take a fresh look at your lifestyle.

Mogelijke redenen voor helder rood bloed in je ontlasting

Zodra je na een toiletbezoek, een enige keer of in al je ontlasting of op het toiletpapier, helderrood bloed waarneemt, dan zul je wellicht je zorgen gaan maken en je af gaan vraag wat dit te betekenen heeft. Je kunt je afvragen of je lijdt aan darmkanker, of je last hebt van aambeien of dat er een ander probleem speelt in je spijsverteringskanaal. In de praktijk blijkt dat helderrood bloed in de ontlasting een teken kan zijn van een breed scala aan problemen, waarvan sommige ernstig van aard zijn en andere niet. Hieronder hebben we meer informatie voor je verzameld over een aantal van de mogelijke oorzaken van helderrood bloed in je ontlasting of op het toiletpapier bij het afvegen van je billen.

single reizen online banner

Wat wil bloed in je ontlasting zeggen?

Helderrood bloed in je ontlasting kan het gevolg zijn van uiteenlopende zaken, onder andere:

bewust puur banner
  • Obstipatie: hier zul je mee te maken krijgen op het moment dat je ontlasting dik en hard wordt en lastig door je darmen kan worden verplaatst. Dit is een veelvoorkomende oorzaak van bloed in de ontlasting. Het is feitelijk mogelijk om het weefsel dat zich rondom je anus bevindt uit te scheuren door te harde of stevige ontlasting naar buiten te persen. Zo zul je immers scheurtjes in je anus bezorgen en zul je de tijd moeten nemen om deze wondjes te laten genezen. Totdat dit zover is kan het gebeuren dat de wondjes opengaan en er een bloeding optreedt.
  • Aambeien: als gevolg van de aanwezigheid van aambeien kan er eveneens bloed in je ontlasting terechtkomen. Aambeien zijn immers niets meer dan opgezwollen en ontstoken geraakte bloedvaten die zich meestal in het laatste gedeelte van je spijsverteringskanaal, in de dikke darm, het rectum of de anus bevinden. Het is niet alleen mogelijk dat aambeien zich in je lichaam bevinden, maar ook daarbuiten. De oorzaak voor het ontstaan van aambeien kan worden gevonden in problemen om je gemakkelijk te ontlasten. Je zult niet altijd in staat zijn om aanwezige aambeien te voelen, en ze zullen evenmin altijd pijn doen als je je wilt ontlasten. Bovendien zijn aambeien niet levensbedreigend en gaan in de meeste gevallen ook vanzelf weer weg.
  • Het dieet dat je volgt: het kan gebeuren dat je dingen eet die helderrood bloed in je ontlasting te zien zullen geven. Op het ogenblik dat je bijvoorbeeld zonnebloempitten eet die nog in de schil zitten en dus op de volledige zaden (dus samen met de schilletjes) kauwt, dan zal je lichaam problemen hebben om deze goed af te breken. Dientengevolge zullen de schilletjes, op hun weg door je spijsverteringskanaal, kleine krasjes en wondjes kunnen veroorzaken waardoor er wat bloed in je ontlasting terecht kan komen.
  • Spijsverteringsproblemen: sommige aandoeningen, zoals de ziekte van Crohn en de aanwezigheid van zweren in je spijsverteringskanaal, kunnen leiden tot de aanwezigheid van bloed in je ontlasting. De ziekte van Crohn is een chronische, ongeneeslijke aandoening die één van de meest belangrijke vormen van een zogenaamde inflammatoire darmaandoening is (samen met colitis ulcerosa). Deze ziekte kan overal in het spijsverteringskanaal zorgen voor het ontstaan van ontstekingen, dus van de mond tot aan de anus.
  • Dikke darmkanker: dit is een ernstige ziekte en mogelijk ook een oorzaak van de aanwezigheid van bloed in de ontlasting. Dikke darmkanker is één van de meest voorkomende vormen van kanker onder zowel mannen als vrouwen in ons land. Elk jaar opnieuw worden dan ook weer duizenden mensen gediagnosticeerd met darmkanker. Indien je ouder bent dan 40 jaar en wanneer je last hebt van rectaal bloedverlies, dan kan een arts je het advies geven om een colonoscopie uit te laten voeren om zo darmkanker als mogelijke oorzaak van je klachten uit te sluiten. Het is bovendien het vermelden waard dat een onderzoek, dat stamt uit het jaar 2017 en uit is gevoerd door de American Cancer Society, aan heeft getoond dat het aantal gevallen van dikke darmkanker lijkt te stijgen onder jongvolwassenen: het aantal ziektegevallen is namelijk voor elke generatie die is geboren na 1950 toegenomen. Dus ongeacht wat je leeftijd is, zorg er altijd voor dat een arts op zoek gaat naar de oorzaak van helderrood bloed in je ontlasting wanneer je dit opmerkt en je je zorgen maakt.

Wat je moet doen als er helderrood bloed in je ontlasting zit

Op het ogenblik dat je niet zeker weet of het helderrode bloed in je ontlasting veroorzaakt wordt door iets ernstigs, dan dien je altijd een arts om advies te vragen (bijvoorbeeld een gastro-enteroloog: dit is een specialist op het gebied van je spijsverteringskanaal) en je probleem goed te laten onderzoeken. Het is beter om een keer onnodig de hulp van een arts in te roepen (omdat je probleem een onschuldige oorzaak heeft) dan achteraf spijt te hebben dat je niet bent gegaan. Het is in het bijzonder van belang om altijd voldoende advies in te winnen bij je huisarts of een andere medische specialist wanneer het bloeden meer dan een dag of twee aan blijft houden, de hoeveelheid bloed een overdreven veel lijkt, of als je je erg veel zorgen maakt.

naturaplaza superfoods banner