Reizigersdiarree kan een reis in één klap veranderen in een ware nachtmerrie; Gelukkig zijn er tegenwoordig goede behandelingsopties beschikbaar. Hieronder hebben dan ook een overzicht van de symptomen waar reizigersdiarree mee gepaard gaat, en deze van een omschrijving en een aantal beschikbare behandelingmogelijkheden voorzien, zodat je weet wat je kunt doen om optimaal voor jezelf te zorgen als je last krijgt van diarree op reis.
Voorkomen is beter dan genezen
Diarree op reis wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door ziekteverwekkers die in voedsel en/of water zitten. Bacteriën zijn de meest waarschijnlijke verantwoordelijke, samen met virussen en parasieten. Je beste manier om jezelf tegen reigersdiarree te beschermen is het nemen van voorzorgsmaatregelen. In de praktijk betekent dit dat je je altijd strikt moet houden aan de regels die gelden voor een optimale voedselveiligheid.
Symptomen van reizigersdiarree
Symptomen van reizigersdiarree zullen doorgaans enkele dagen tijdens een reis zich aandienen, ondanks dat het in sommige gevallen wel twee weken kan duren voordat de klachten zich manifesteren. Symptomen kunnen, afhankelijk van de aard van het micro-organisme waar je mee bent besmet, van geval tot geval uiteenlopen. Hieronder hebben we de meer algemene symptomen van reizigersdiarree voor je op een rijtje gezet:
- Acute, spuitende en waterige diarree,
- Buikkrampen,
- Misselijkheid en braken,
- Boeren,
- Een opgeblazen gevoel.
In ernstigere gevallen kan iemand die lijdt aan reizigersdiarree ook last krijgen van koorts en kan er bloed in de ontlasting waar worden genomen. Op het ogenblik dat je last hebt van deze laatst genoemde symptomen, of wanneer je symptomen langer dan 48 tot 72 uur aan blijven houden, is het essentieel dat je door een arts wordt gezien.
De meeste gevallen van reizigersdiarree zullen één tot vijf dagen aan blijven houden. In een gering aantal situaties kunnen de symptomen echter nog een maand na de eerste infectie aanwezig blijven.
Behandelen van reizigersdiarree
Ziek worden terwijl je ver van huis bent, is meer dan alleen erg ongemakkelijk; het acute begin en de ernst van de symptomen kan soms zelfs beangstigend zijn. In situaties zoals deze is het beschikken over goede informatie dan ook cruciaal. Hieronder hebben we de meest voorname behandelingsmogelijkheden voor reizigersdiarree voor je verzameld:
- Het verloren vocht aanvullen: uw eerste verdedigingslinie is hydratatie, Voor milde gevallen van reizigersdiarree betekent dit dat je alle veilige dranken kunt drinken, zoals gekookt water, bouillon of voorverpakt vruchtensap (mits je niet kiest voor het sap van citrusvruchten). Sportdranken, zoals Gatorade, zijn eveneens prima, maar voor ernstige uitdroging heeft een orale rehydratieoplossing zeker de voorkeur. Je kunt bij de meeste drogisterijen en apotheken deze orale rehydratieproducten kopen, maar dient daarbij wel te zorgen je deze poeders alleen mengt met veilig, schoon water. Voor kinderen die lijden aan reizigersdiarree is Pedialyte een uitstekende behandeloptie.
- Antibiotica: om je een degelijk advies te geven over het gebruik van antibiotica als behandeling voor diarree op reis, hebben we contact opgenomen met UpToDate, een betrouwbare elektronisch referentiekader dat eveneens wordt gebruikt door artsen en patiënten in de Verenigde Staten van Amerika. Hier ontdekten we het volgende:
“Op momenten dat antibiotica geïndiceerd zijn, dan kan de behandeling met een chinolon-antibioticum in gang worden gezet kort na het begin van de diarree. Doorgaans wordt ciprofloxacine (500 mg tweemaal daags) gegeven door een arts voor de duur van één of twee dagen, ondanks dat één van de meer moderne varianten van dit middel, eenmaal daags ook effectief zouden moeten werken. Dit soort geneesmiddelen is niet daarentegen niet goedgekeurd om gebruikt te worden door zwangere vrouwen en kinderen.
Azithromycin is een geneesmiddel dat kan een bijzondere kan rol spelen in de behandeling van diarree op reis wanneer je je in Zuidoost-Azië bevindt, waar immers chinolongevoelige Campylobacter jejuni een veel voorkomende oorzaak van diarreeklachten is.
Rifaximin (200 mg driemaal daags voor de duur van drie dagen) is een zogenaamd niet-geabsorbeerde rifamycine waarvan aan is getoond dat het effectief is bij de behandeling van reizigersdiarree die het gevolg is van een infectie met een niet-invasieve stam van de E. coli bacterie. Het trekt middel komt echter ook steeds meer in de spotlights te staan vanwege de toenemende bezorgdheid over de resistentie tegen chinolonen.
Ook is volgens UpToDate bismut-subsalicylaat (dat in diverse geneesmiddelen wordt verwerkt) een andere behandelingsoptie zijn voor reizigersdiarree. Om echter effectief te zijn, dienen er van deze stof hoge doses in worden genomen, waardoor de kans op het ontstaan van een gezondheidstoestand die salicylate-toxiciteit wordt genoemd, toegenomen. Vanwege het feit dat deze aandoening ernstige symptomen met zich mee kan brengen (deze zijn van invloed op de luchtwegen, het maagdarmkanaal, het cardiovasculaire- en het zenuwstelsel, maar ook op de oren, neus en keel) kies je deze behandeling enkel en alleen op nadrukkelijk aanraden van een arts die op de hoogte is van alle andere geneesmiddelen die je gebruikt. Een overdosis, of een wisselwerking met andere medicatie, kan je immers ernstige problemen opleveren.
Antidiarreemiddelen: het lijkt wellicht logisch om een antidiarreeproduct te gaan gebruiken wanneer je last hebt van reizigersdiarree. Je dient je echter wel te bedenken dat dergelijke producten echter niet mogen worden gebruikt op momenten dat de oorzaak van je symptomen dysenterie is, of als je sporen van bloed in je ontlasting aan hebt getroffen. Een antidiarreemiddel mag enkel gebruikt worden wanneer je een antibioticum voorgeschreven hebt gekregen door een arts. Bij gebruik van een antidiarreeproduct voor de behandeling van reizigersdiarree is het in het bijzonder van belang om goed gehydrateerd te blijven. Verder dien je direct met het gebruik van het middel te stoppen zodra je symptomen verergeren, of indien je na twee dagen nog altijd last hebt van diarree.
Wanneer je meer wilt weten over diarree op reis, dan kun je uiteraard altijd een kijkje nemen op de website van UpToDate en daar aanvullende, meer diepgaande, actuele en onbevooroordeelde medische informatie vinden over dit onderwerp, maar ook aanbevelingen lezen die gegeven worden door erkende artsen.