Take a fresh look at your lifestyle.

Autostoeltjes, autozitjes en reiswiegjes

Waarom autostoeltjes, autozitjes en reiswiegjes zo belangrijk zijn

Het belang van goedgekeurde autostoeltjes en zitjes. Er zijn verschillende manieren om een baby of kind in een auto te vervoeren. Zo kun je bijvoorbeeld je baby vervoeren in een reiswieg van de kinderwagen of in een draagbaar autozitje. Grotere kinderen kunnen in een autostoeltje of op een verhogingskussen mee in de auto. Het belang van goedgekeurde autostoeltjes, reiswiegjes en autozitjes is groot.

single reizen online banner

Veiligheid gaat voor alles

Als je een autovakantie boekt of om andere reden en autostoeltje, reiswieg of autozitje moet aanschaffen, is het van groot belang dat je een goedgekeurde versie van een A merk kiest. Zeker bij het vervoer van een baby, peuter of kleuter gaat veiligheid voor alles. Ook al je een last minute autovakantie boekt, is het zaak dat de kinderen veilig vervoerd worden. Lees voor je zo een belangrijk product aankoopt, de reviews en laat je niet leiden door goedkope verkooppraatjes en niet gemotiveerde aanbiedingen.

Reiswieg

De reiswieg kun je vanaf de geboorte al gebruiken tot aan de leeftijd van ongeveer een half jaar. Meestal wordt echter overgestapt op een autozitje zodra de baby zelf kan zitten. De reiswieg dien je goed vast te klikken met de autogordels op de achterbank zodat deze niet kan omvallen. In de reiswieg leg je je baby eveneens vast met het aanwezige gordeltje. Hoewel een reiswieg erg handig kan zijn voor lange ritten moet je je wel bedenken dat een dergelijke manier van vervoeren van je baby minder veilig is dan wanneer je een draagbaar autozitje gebruikt.

Draagbaar autozitje

Een draagbaar autozitje kun je het beste op de achterbank plaatsen en tegen de rijrichting in. Op die manier zal het nekje en het hoofd van de baby de klap niet opvangen bij een aanrijding. Indien er airbags aanwezig zijn in de auto dan dien je deze uit te schakelen op het moment dat je een draagbaar autozitje gebruikt. Verder dien je het draagbare autozitje niet meer te gebruiken zodra het hoofdje van je kind boven de rand uitkomt.

bewust puur banner

Autostoeltje

Pas wanneer het draagbare autozitje te klein is geworden dien je over te stappen op het gebruik van een autozitje. In de bijgeleverde handleiding lees je hoe je het zitje op een veilige manier kunt bevestigen. Je kind dient in alle gevallen met de gordel vast te worden gezet in het autostoeltje. Zelfs wanneer je maar een klein stukje moet rijden kan er immers al een ongeval plaatsvinden. Je hebt autostoeltjes in vele prijsklassen. Kies altijd de beste optie voor je peuter of kleuter.

Verhogingkussen

Wanneer een kind ten minste 1.10 meter lang is en 15 kilo weegt dan kan er worden overgestapt op het gebruik van een verhogingskussen. Dit soort kussens is weliswaar voorzien van een antislipmateriaal aan de onderzijde, maar dienen toch ook vast te worden gezet aan de veiligheidsgordel. Dit voorkomt namelijk dat het verhogingskussen gelanceerd wordt op het moment dat er niemand op zit en er een noodstop gemaakt moet worden of er sprake is van een aanrijding.

Veiligheidseisen

Op het moment dat je een draagbaar autozitje, een autostoeltje of een verhogingskussen koopt dan dien je te letten op de aanwezigheid van het keurmerk van de Economische Commissie Europa (het zogeheten ECE-keurmerk). Dit keurmerk kun je herkennen aan de oranje kleur en het nummer R44-03 of R44-04. Wanneer dit keurmerk aanwezig is dan weet je dat je product aan de gestelde eisen voldoet en veilig kan worden gebruikt om een kind in de auto te vervoeren. Producten die voorzien zijn van de, oudere, keurmerken R44-01 en R44-02 mogen niet meer worden gebruikt omdat deze niet langer aan de strenge eisen voldoen. Ga voor de veiligheid van je kind en schaf altijd goedgekeurde autostoeltjes, autozitjes, reiswiegjes en andere benodigdheden aan. Laat ze eventueel in je auto plaatsen door een ANWB garage of vak garage.

Speelgoed voor je baby, peuter of kleuter meenemen

In een eerder artikel schreven we over speelgoed en speeltjes voor baby, peuter en kleuter. Ook die moeten natuurlijk goedgekeurd zijn en aan de hoogste eisen voldoen. Neem ze ook mee bij een autovakantie.

naturaplaza superfoods banner