Take a fresh look at your lifestyle.

Zwangerschapssymptomen

Bij een zwangere vrouw veranderen vrij plotseling een heleboel dingen in haar lichaam: er groeit namelijk niet alleen nieuw leven in haar buik maar ook wordt haar hormoonhuishouding op zijn kop gezet en zal haar lichaam zich voor gaan bereiden op het koesteren en het geboren laten worden van een klein mensje. Het lichaam zal daarom bepaalde zwangerschapssymptomen laten zien waaraan je kunt merken dat ze zwanger is.

single reizen online banner

Zwangerschapssymptomen

Wanneer een vrouw nog maar net zwanger is kan ze last van hoofdpijn krijgen en zich moe voelen. Verder kunnen haar borsten gespannen aanvoelen en zelfs pijn gaan doen. Maar het meest bekende symptoom dat duidt op een zwangerschap is de zogenaamde zwangerschapsmisselijkheid. Met name in de ochtend kan een zwangere vrouw zich behoorlijk misselijk voelen en zelfs moeten braken. Daarnaast kan ze anders reageren op geuren en smaken: bijvoorbeeld tijdens het bereiden van een maaltijd kan dat soms lastig zijn.

Uitblijven menstruatie

Voor de meeste vrouwen gaat er een alarmbel rinkelen op het moment dat hun verwachte menstruatie uitblijft. Wanneer er namelijk een bevruchte eicel zich in het baarmoederslijmvlies heeft genesteld zal zij n iet ongesteld worden. Als hier dan ook nog één, of meerdere, zwangerschapssymptomen bij komt dan is het voor een heleboel dames tijd om een zwangerschapstest uit te voeren.

Overige zwangerschapssymptomen

In de loop van de zwangerschap kunnen er nog een aantal andere zwangerschapsklachten bijkomen zoals het ontstaan van aambeien of een ontstoken urineblaas. Ook kan de vrouw te maken krijgen met zogenaamde bekken- en bandenpijn. Deze pijn wordt veroorzaakt door de groei van de baby en de baarmoeder. Het bekken en de banden waaraan de baarmoeder in de buik vastzit zullen onder het toenemende gewicht extra te lijden hebben.

bewust puur banner

De alsmaar dikker wordende buik is er de oorzaak van dat, vooral aan het einde van de zwangerschap, de vrouw last kan krijgen van striae of van zwangerschapsstriemen of –strepen. De huid van de vrouw rekt immers zo snel op dat het bindweefsel als het ware breekt. Hierdoor zullen er de zo typische littekens ontstaan op de buik, en soms ook op de armen en benen, van de zwangere vrouw.

Enkele tips

Hoewel de meeste zwangerschapssymptomen niet gevaarlijk zijn voor moeder of kind, kunnen deze wel behoorlijk wat hinder veroorzaken. De ochtendmisselijkheid kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de zwangere vrouw haar dag maar moeizaam kan beginnen. Gelukkig is dit meestal op te lossen door iets lichts te eten nog voordat de vrouw uit bed stapt zoals een kopje thee met een cracker. Als de misselijkheid heel de dag aan blijft houden dan kan de vrouw meerdere lichte maaltijden gebruiken in plaats van de drie hoofdmaaltijden zoals veel mensen gewend zijn.

Om de zwangerschapsstriemen zoveel mogelijk tegen te gaan kan de vrouw haar buik dagelijks insmeren met een bodylotion of –crème. Dit hoeft geen duur middel te zijn, dat speciaal op de markt is gebracht voor zwangeren, een alledaags merk werkt hetzelfde en kost bovendien een stuk minder.

naturaplaza superfoods banner