Take a fresh look at your lifestyle.

Vruchtbaarheidsbehandelingen

Wanneer een zwangerschap niet wil lukken, wil dit nog niet per definitie zeggen dat één of beide partners onvruchtbaar zijn. Vaak is er namelijk sprake van een verminderde vruchtbaarheid die met geduld en/of medische hulp toch uiteindelijk zal leiden tot de vervulling van de kinderwens.

vitaminstore gezond leven banner

Behandelingen

Door de steeds beter wordende technologie zijn artsen in staat om verminderde vruchtbaarheid soms op zeer eenvoudige wijze op te lossen. Zo kan bij vrouwen die niet, of minder vaak, een eisprong hebben een behandeling met hormonen (vaak FSH, Clomid of GNRH) toch leiden tot een zwangerschap. Maar ook kan een zaadcel door middel van een injectie in een eicel worden gebracht (ICSI). Zo krijgen mannen die minder sterk zaad hebben toch de kans om een kind te verwekken. Indien een vrouw vernauwde of verstopte eileiders heeft kan IVF vaak uitkomst bieden.

Operatief ingrijpen

Soms kan een operatieve ingreep ook het probleem van de verminderde vruchtbaarheid oplossen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een verstopping of afknelling van de ei- of zaadleiders of het ongedaan maken van een sterilisatie. Niet in alle gevallen is een dergelijke operatie succesvol en zal er naar andere oplossingen gezocht moeten worden.

Een verstopping van de zaadleiders in een heleboel gevallen niet succesvol uit te voeren waardoor er dikwijls wordt gekozen om de verminderde vruchtbaarheid op te lossen door MESA of PESA toe te passen. Bij deze behandelingen worden door middel van een dunne naald zaadcellen uit de bijbal gewonnen waarmee later de eicel zal worden bevrucht.

bewust puur banner

IUI

Bij IUI zal het sperma zodanig worden bewerkt dat er meer goede zaadcellen aanwezig zullen zijn. Vervolgens wordt het sperma, op een vruchtbaar moment, direct in de baarmoeder gebracht en worden meestal ook hormonen toegediend om de kans op een bevruchting zo groot mogelijk te maken.

IVF

Bij deze behandeling wordt met behulp van medicijnen de menstruatiecyclus nagebootst. Hormooninjecties moeten ervoor zorgen dat er meerdere eicellen gaan rijpen. De rijpe eicellen worden vervolgens met behulp van een injectienaald opgezogen en samengebracht met de meest sterke zaadcellen van de man. Dit alles gebeurt in het laboratorium en de geslachtscellen moeten op eigen kracht een bevruchting tot stand brengen. Wanneer er bevruchting heeft plaatsgevonden zal na ongeveer drie dagen een aantal goede embryo’s in de baarmoeder worden teruggeplaatst.

MESA en PESA

Zowel bij MESA als bij PESAj worden zaadcellen uit de bijbal gehaald. Het verschil tussen beide behandeling is gelegen in het feit dat bij MESA de zaadcellen met behulp van een soort kijkoperatie worden gewonnen terwijl bij PESA hiervoor een dunne naald wordt gebruikt. Beide behandeling zijn geschikt voor mannen die wel zaad produceren maar waarbij er een obstructie in de zaadleiders aanwezig is.

TESE

TESE is behandeling die toe wordt gepast bij mannen die een ernstig gestoorde zaadproductie. Bij deze groep worden in de bijbal geen rijpe zaadcellen gevonden. Onrijpe zaadcellen worden door middel van een operatie uit de zaadballen gehaald en na selectie in een rijpe eicel geïnjecteerd.

naturaplaza superfoods banner