Take a fresh look at your lifestyle.

To do list zwangerschap

Zowel voor als tijdens de periode dat je in verwachting bent is er een heleboel te doen en te regelen. Waar je allemaal aan moet denken in deze, soms hectische tijd, is vaak zoveel dat je gemakkelijk dingen over het hoofd ziet. Hier vind je een handige ’to do list zwangerschap’.

single reizen online banner

To do list zwangerschap

Ten minste vier weken voordat je zwanger bent moet je al beginnen met het slikken van extra foliumzuur. Hiermee ga je door tot de tiende week van de zwangerschap. Natuurlijk dien je ook voor je zwanger bent te zijn gestopt met roken, het drinken van alcoholische drank en het gebruik van drugs of bepaalde medicijnen. Bij medicijngebruik dien je voordat je zwanger bent al met je behandeld arts te overleggen wat de mogelijkheden zijn tijdens een zwangerschap.

bewust puur banner

To do list zwangerschap: 1ste trimester

 • De eerste handeling die je zult verrichten wanneer je vermoedt dat je in verwachting bent, is een zwangerschapstest uitvoeren. Op het moment dat deze positief is dan zul je je huisarts hiervan op de hoogte moeten brengen zodat hiermee rekening kan worden gehouden tijdens een behandeling of wanneer er medicijnen worden voorgeschreven.
 • Verder kun je nu op zoek gaan naar een begeleider van je zwangerschap. Hiervoor kiezen de meeste vrouwen een verloskundige, maar je huisarts of een gynaecoloog kan een dergelijke begeleiding ook op zich nemen. Vaak heb je wel een verwijzing van je huisarts nodig om bij een verloskundige of gynaecoloog een afspraak te kunnen maken.
 • Wanneer je een baan hebt dan zul je ook je werkgever tijdig op de hoogte moeten brengen van het feit dat je in verwachting bent. Dit geldt eveneens voor je tandarts en de apotheek waarvan je altijd je medicatie betrekt. Een zwangerschapsverklaring kun je vragen bij de begeleider van je zwangerschap.
 • Het klinkt misschien raar maar ook het regelen van kraamzorg en het aanmelden op een kinderdagverblijf, mits dit van toepassing is, behoort tot de dingen die je in deze periode van de zwangerschap al dient te doen.

To do list zwangerschap: 2de trimester

 • Je buik begint intussen steeds meer te groeien en het aanschaffen van zwangerschapskleding zal in deze periode dan ook vaak plaatsvinden.
 • Dit geldt ook voor de babyuitzet.
 • Het samenstellen van een kraampakket doe je eveneens in dit trimester van je zwangerschap.
 • Alle babykleertjes en andere benodigdheden dienen gewassen en schoon te zijn. Ook wanneer je nieuwe spullen hebt gekocht is het goed deze eerst te reinigen zodat er geen stof en andere verontreinigingen meer in of op zitten. Gebruik bij het wassen geen wasverzachter, dit kan huidproblemen veroorzaken bij baby’s.

To do list zwangerschap: 3de trimester

 • De laatste hand zal aan de babyuitzet en de babykamer worden gelegd zodat alles in orde is als de bevalling zich aandient.
 • Daarnaast zul je een beslissing moeten maken over de plaats waar je gaat bevallen: in het ziekenhuis of lekker thuis in je eigen omgeving.
 • Wanneer je niet getrouwd bent met de papa van je baby, dan zal deze het kind moeten erkennen
 • Ook dienen jullie te beslissen welke achternaam er zal worden gebruikt voor jullie kindje.
 • Maak een bevallingstas, voor het geval je snel naar het ziekenhuis moet, leg foto- en videoapparatuur klaar samen met opgeladen accu’s en/of volle batterijen. Verder is het verstandig om een lijstje te maken met belangrijke telefoonnummers zoals van de verloskundige, het ziekenhuis, de kraamzorg en de eventuele oppas voor oudere kinderen.
naturaplaza superfoods banner