Take a fresh look at your lifestyle.

Zwanger worden op oudere leeftijd

Vandaag de dag vragen steeds meer vrouwen zich af of het uitstellen van hun zwangerschap, en dus op oudere leeftijd zwanger raken, extra medische risico’s oplevert. Met een zwangerschap op oudere leeftijd wordt bedoeld een vrouw die na haar vijfendertigste levensjaar nog in verwachting raakt. Bij deze zwangerschappen dien je rekening te houden met het volgende: de kans om zwanger te worden en te blijven, mogelijke aangeboren afwijkingen en eventuele zwangerschapskwalen.

single reizen online banner

Zwangerschapskans

Zodra een vrouw de dertig heeft gepasseerd zullen haar zwangerschapskansen snel afnemen. Een gezonde vrouw van dertig heeft bijvoorbeeld een kan van 1 op 5 om zwanger te worden elke cyclus, acht jaar later is die kans nog maar 1 op 20. Dit wil dus zeggen dat het bij de oudere vrouw vier keer langer duurt om in verwachting te raken. Om die reden wenden steeds meer oudere vrouwen zich tot medici om op een kunstmatige wijze het zwanger worden te stimuleren. Daarmee zal de kans op een meerlingzwangerschap eveneens toenemen.

Zwangerschapsrisico’s

Naarmate een vrouw ouder wordt zal ook de kans op een miskraam erg stijgen. Dit is onder andere te danken aan het verouderen van de eicellen en de verslechterde hormoonregulatie die noodzakelijk is voor de eisprong en de innesteling. Eveneens zal de kans op een kind dat ter wereld komt met een aangeboren afwijking fors stijgen. Vaak gaat het dan om een kind met het syndroom van Down. Naarmate de leeftijd van de zwangere vrouw stijgt, zal tevens de kans op een tweeling toenemen. Hoewel een tweelingzwangerschap vaak geen probleem is zal de kans op complicaties wel beduidend groter zijn dan wanneer een vrouw slechts één baby verwacht.

bewust puur banner

Extra zwangerschapsproblemen

Zowel de kans op zwangerschapsdiabetes als op een hoge bloeddruk zal toenemen bij vrouwen die op oudere leeftijd zwanger worden. Dit soort problemen zal niet direct tot zwangerschappen leiden die slecht aflopen voor de baby maar wel tot meer opnames in het ziekenhuis.

Bevallen

Uit diverse wetenschappelijke studies is vast komen te staan dat de kans op een keizersnede groter wordt naarmate de zwangere vrouw een hogere leeftijd heeft. De reden voor een dergelijke toename is nog onduidelijk maar vermoed wordt dat een dergelijke kostbare zwangerschap met zo min mogelijk risico moet worden voltooid. Een oudere vrouw zal immers meer kans op zwangerschapscomplicaties hebben dan wanneer zij op jongere leegtijd in verwachting zou zijn geraakt.

Gezond kind

Als oudere zwangere vrouw hoef je echter niet direct in de stress te schieten om het bovenstaande. Het gaat hierbij immers om kansen en dus is de kans dat je een gezond kind op de wereld zet groter dan dat er iets mis gaat tijdens de zwangerschap. Ook de zwangerschap en de bevalling zullen in het grootste deel van alle gevallen normaal en zonder problemen verlopen.
Wanneer ben je klaar voor een baby?

naturaplaza superfoods banner