Er is geen eenduidig antwoord te geven op de vraag: hoelang duurt het om zwanger te worden? Niet elke vrouw heeft namelijk een gelijke cyclus en niet elke man heeft eenzelfde kwaliteit en hoeveelheid zaadcellen. Bovendien spelen er nog een heleboel andere factoren een belangrijke rol bij het zwanger worden of de kans op het bevruchten van een eicel.
Hormonale anticonceptiemiddelen
Door het gebruik van hormonale anticonceptiemiddelen wordt de natuurlijke menstruatiecyclus van de vrouw vervangen door een kunstmatig patroon van het voorkomen van een eisprong of innesteling van een bevruchte eicel in het baarmoederslijmvlies en het optreden van een zogenaamde onttrekkingsbloeding. Voorbeelden van dit soort anticonceptiemiddelen zijn de anticonceptiepil, een implanon (een staafje dat in de arm wordt geïmplanteerd en geleidelijk hormoon afgeeft), de prikpil en het hormoonhoudend spiraaltje.
Zodra je stopt met het gebruik van dit soort anticonceptiemiddelen zal je lichaam weer moeten wennen aan de natuurlijke situatie. Dit wil zeggen dat het een poosje kan duren voordat er ook daadwerkelijk weer een eisprong zal plaatsvinden. Wanneer er geen eisprong plaatsvindt (en soms wel gewoon een maandelijkse bloeding optreedt) kan er ook geen eicel worden bevrucht en dus geen zwangerschap ontstaan.
Kwaliteit geslachtscellen
Zowel de geslachtscellen van de man als die van de vrouw kunnen van een minder goede kwaliteit zijn en daardoor het zwanger vertragen of helemaal in de weg staan. Zo kan een eicel bijvoorbeeld gewoon te oud zijn (als een vrouw op latere leeftijd nog zwanger wil worden) of zaadcellen niet goed zijn gevormd of niet beweeglijk genoeg zijn. De kans op een bevruchting van een rijpe eicel zal in dit soort gevallen aanzienlijk worden verkleind en dus tijd die het kost om uiteindelijk zwanger te worden behoorlijk verlengen.
Belemmeringen
Naast de geslachtscellen die niet helemaal voldoen aan de eisen om tot een zwangerschap te kunnen leiden, zijn er ook nog een aantal lichamelijke belemmeringen die het zwanger worden in de weg kunnen staan. Hierbij kun je onder andere denken een blokkade van een ei- of zaadleider. De betreffende geslachtscellen zullen dan nooit op de plaats komen waar de bevruchting plaats dient te vinden. Verder kunnen stoornissen zoals impotentie of erectieproblemen de oorzaak zijn dat een zwangerschap minder gemakkelijk, of soms helemaal niet, kan ontstaan.
Medische hulp
Als je een jaarlang onbeschermde geslachtsgemeenschap hebt gehad maar nog altijd niet in verwachting bent dan kan het tijd zijn om een bezoek te brengen aan je huisarts. Als deze daar aanleiding voor ziet dan kunnen er, zowel bij de man als bij de vrouw, aanvullende onderzoeken worden uitgevoerd om een eventuele oorzaak te vinden van de uitblijvende zwangerschap. Maar de natuur laat zich niet dwingen en is geduld een schone zaak.