Take a fresh look at your lifestyle.

Wanneer ben ik zwanger

In een heleboel gevallen kiezen vrouwen ervoor om zwanger te willen worden en soms gebeurt dit op een moment dat een nieuw leven helemaal (nog) niet is gepland of zelfs is gewenst. Om er zeker van te zijn of je daadwerkelijk in verwachting bent kun je een zogenaamde zwangerschapstest doen.

vitaminstore gezond leven banner

Uitblijvende menstruatie

Als een vrouw niet op het verwachte moment niet gaat menstrueren, kan dat een teken zijn dat zij zwanger is. Je bent echter pas zwanger zodra er zich een bevruchte eicel heeft ingenesteld in het baarmoederslijmvlies. Bij het uitblijven van een menstruatie is dit echter nog geen vaststaand feit. Het langer uitblijven van de ongesteldheid kan ook het gevolg zijn van een aantal andere oorzaken zoals onder andere stress, medicijngebruik of ziekte.

Zwangerschapstest

Een zwangerschapstest kun je door een arts uit laten voeren maar ook even goed gewoon thuis doen. De tests zijn vandaag de dag immers vrij te verkrijgen bij de drogist oen apotheek. De zwangerschapstest maakt gebruik van de concentratie van het zwangerschapshormoon HCG in de urine. Dit hormoon kan namelijk alleen aan worden getoond op het moment dat er sprake is van een zwangerschap.

bewust puur banner

Toch kan het gebeuren dat een dergelijk test onterecht een negatieve uitslag geeft. Dit kan het gevolg zijn van bijvoorbeeld het niet juist gebruiken of aflezen van de betreffende test of een verkeerd moment waarop de test wordt uitgevoerd (er is bijvoorbeeld nog te weinig van het hormoon in de urine aanwezig).

Zwangerschapskwaaltjes

Of je nu een zwangerschapstest hebt gedaan of niet, een zwangerschap zal vaak gepaard gaan met typische kwaaltjes zoals misselijkheid, hoofdpijn, pijn in de onderbuik en vermoeidheid. Er zijn vrouwen die aan deze kwaaltjes, in combinatie met de uitblijvende menstruatie, zullen merken dat ze een baby verwachten. Maar zijn er ook vrouwen die zowel onregelmatig menstrueren, en daardoor minder snel een gemiste ongesteld op zullen merken, en geen last hebben van zwangerschapskwaaltjes. Ook kan het zijn dat zij dergelijke kwaaltjes aan andere oorzaken toeschrijven.

Zekerheid

Om zekerheid te krijgen over een eventuele zwangerschap zal er dus aan moeten worden getoond dat er zich een ongeboren vrucht in de baarmoeder bevindt. De meest eenvoudige manier daarvoor is het doen van een zwangerschapstest, het maken van een echo of gewoon afwachten tot je buik begint te groeien of je leven van je kindje gaat voelen. Deze laatste twee methodes zijn overigens niet aan te raden omdat elke zwangerschap goed in de gaten moet worden gehouden door bijvoorbeeld een verloskundige. Hierdoor zullen complicaties vaak voorkomen worden.

naturaplaza superfoods banner