Take a fresh look at your lifestyle.

Stoppen met anticonceptie

Het stoppen met het gebruik van welke vorm van anticonceptie dan ook is de eerste stap die je zult moeten zetten als je zwanger wilt worden. Een anticonceptiemiddel voorkomt namelijk dat je zwanger wordt door het hebben van geslachtsgemeenschap. Deze middelen zijn ruwweg in twee categorieën onder te verdelen: middelen die tegengaan dat er zich een bevruchte eicel in de baarmoeder kan nestelen en middelen die voorkomen dat een zaadcel bij een eicel terecht kan komen. Verder zou je een onderscheidt kunnen maken tussen anticonceptiemiddelen op basis van hormonen en middelen waar geen hormonen aan te pas komen.

vitaminstore gezond leven banner

Hormonale anticonceptiemiddelen

Hormonale anticonceptiemiddelen zorgen ervoor dat er geen eisprong of innesteling van een bevruchte eicel in het baarmoederslijmvlies kan plaatsvinden. Onder hormonale anticonceptiemiddelen worden onder andere de anticonceptiepil, het hormoonhoudend spiraaltje, het hormoonstaafje (implanon) en de prikpil gerekend. Na het stoppen met het gebruik van deze middelen ben je in theorie direct weer vruchtbaar. De praktijk leert echter dat het soms enige tijd kan duren voordat de eigen menstruatiecyclus weer op gang is gekomen en er ook daadwerkelijk een eisprong plaatsvindt.

Niet-hormonale anticonceptiemiddelen

Zoals de naam al aangeeft zullen niet-hormonale anticonceptiemiddelen geen gebruik maken van hormonen om een zwangerschap tegen te gaan. Een aantal voorbeelden van een dergelijke anticonceptie zijn: het condoom, het vrouwencondoom, het pessarium en het koperhoudend spiraaltje. Verder worden tot de niet-hormonale anticonceptietechnieken onthouding van geslachtsgemeenschap, de temperatuurmethode en coïtus interuptus (ook wel voor het zingen de kerk uit genoemd) gerekend. Na het stoppen met deze middelen of technieken ben je direct vruchtbaar en hoeft je eigen cyclus niet eerst op gang te komen.

bewust puur banner

Tijd

Van welk anticonceptiemiddel je ook gebruik hebt gemaakt, nadat je hiermee bent gestopt kun je niet direct verwachten dat je in verwachting bent. Na het gebruik van hormonale anticonceptiemiddelen kan het soms zelfs langer dan een jaar duren voordat je cyclus weer optimaal functioneert. Maar ook na het stoppen met niet-hormonale anticonceptiemiddelen is een zwangerschap op korte termijn gegarandeerd. Om zwanger te kunnen worden spelen er immers een heleboel andere factoren een belangrijke rol zoals de kwaliteit van de zaadcellen, het aantal goede zaadcellen, de mate waarin de eisprong plaatsvindt en de leefgewoontes van beide partners.

Op het moment dat je na een jaar onbeschermde seks nog altijd niet in verwachting bent is het zinvol om je huisarts te raadplegen. Deze kan dan samen met jou, en eventueel je partner, bekijken of er verder onderzoek noodzakelijk is of dat je Moeder Natuur de kans moet geven om haar werk te doen. Misschien ben je gewoon te ongeduldig of verwacht je te veel nadat je met de anticonceptie bent gestopt.

naturaplaza superfoods banner