Take a fresh look at your lifestyle.

Zwanger worden na een miskraam

Als je een miskraam hebt gekregen ga een geruime tijd werkelijk door een diep dal. Het leventje dat er in je buik groeide is immers opeens verdwenen en jij bent achtergebleven met veel verdriet, vragen en misschien zelfs een schuldgevoel. Sommige vrouwen willen in een dergelijke situatie het liefst zo snel mogelijk weer in verachting raken om de leegte deels op te kunnen vullen. Anderen moeten er echter niet aan denken om (voorlopig) weer zwanger te worden.

vitaminstore gezond leven banner

Opnieuw zwanger worden

Een groot deel van de artsen zal het advies geven om even te wachten met het opnieuw zwanger worden na een miskraam. Indien je echter het verlies goed hebt weten te verwerken en klaar bent om weer zwanger te worden dan is dit echter geen enkel probleem. Je lichaam zal wel een bepaalde tijd nodig hebben om te herstellen van de miskraam maar gedurende die tijd zul je ook niet vruchtbaar zijn, en dus zwanger kunnen worden. Door je eigen lichaam wordt dus duidelijk gemaakt dat het er klaar is om opnieuw zwanger te worden.

Vruchtbaar

Na een miskraam kan er onduidelijkheid bestaan over het moment dat je weer vruchtbaar zult zijn. Om een richtlijn te hebben kun je de eerste dag van de miskraambloeding als eerste dag van je cyclus aanhouden. Dit is niet volledig juist en enkel een houvast. Als je zeker wilt weten wanneer je weer vruchtbaar bent dan kun je beter wachten met zwanger worden tot je weer een gewone ongesteldheid hebt gehad. Wanneer je hierover echter geen goed gevoel hebt dan doe je wat je gevoel je ingeeft.

bewust puur banner

Angstige zwangerschap

Een gevoel van angst kan bij een nieuwe zwangerschap regelmatig de kop opsteken. Dit is niet zo vreemd want de vorige keer is het immers ook misgegaan. De kans dat het nu weer verkeerd afloopt voor je kleintje is weliswaar gering maar helaas volledig uit te sluiten. Sommige vrouwen krijgen zelfs een aantal miskramen na elkaar. Voor elke vrouw die een miskraam heeft gehad zal een volgende zwangerschap daarom extra spanning en stress met zich meebrengen.

Durven genieten

Vrouwen durven na een miskraam soms niet te genieten van een volgende zwangerschap. Ze zijn bang dat het ook deze keer fout zal gaan en durven bijvoorbeeld zich niet aan het ongeboren kleintje te hechten. Toch is het goed om ook van deze zwangerschap proberen te genieten. De gedachten dat er extra scherp gecontroleerd gaat worden door de begeleider van je zwangerschap kan misschien een deel van je angst wegnemen.

naturaplaza superfoods banner