Take a fresh look at your lifestyle.

Wat zijn de risico’s op zwangerschap na je dertigste?

Tegenwoordig is het heel gewoon dat een vrouw niet direct na het afronden van haar middelbare school in het huwelijk treedt en kinderen krijgt. Voor steeds meer vrouwen is het zelfs normaal om pas na hun dertigste aan het moederschap te willen beginnen.

single reizen online banner

Vruchtbaarheid

Wanneer een vrouw ouder wordt zal echter ook haar vruchtbaarheid met de jaren afnemen. Als je jonger bent dan 30 dan is de kans 25 procent om direct zwanger te raken en 30 procent na circa drie maanden en 80 tot 90 procent in een jaar, Wanneer je echter 35 jaar oud bent zijn je kansen inmiddels gehalveerd en zullen nog meer dalen naarmate je meer in richting van je veertigste verjaardag gaat. Er blijven immers steeds minder eicellen over van de duizenden eicellen die je met je geboorte bij je droeg. Dit betekent niet dat je niet meer zwanger kunt worden maar de kans is behoorlijk groot dat een zwangerschap langer op zich zal laten wachten.

Direct zwangerNa drie maandenNa een jaar
>35 jaar121540-45

Afwijkingen

Op het moment je dan toch zwanger bent geraakt boven je dertigste dan bestaat er een reële kans dat je kindje ter wereld komt met een aangeboren afwijking. Tussen je verouderde eicellen kunnen er zich namelijk enkele bevinden die in de tussentijd beschadigd zijn geraakt. Het gevolg daarvan zou kunnen zijn dat de celkern, die na de bevruchting ontstaat, op een ongewone manier zijn opgebouwd. De kans op chromosomale afwijkingen neemt dus toe naarmate de moeder ouder is op het ogenblik dat ze in verwachting raakte. Een erg bekend voorbeeld van een afwijking aan de chromosomen is het syndroom van Down. Uiteraard zal de kans dat een vrouw die na haar dertigste in verwachting raakt een gezond kind baart groter zijn dan dat er iets mis gaat maar het helemaal negeren van de risico’s zou onverstandig zijn.

bewust puur banner

Zwangerschapsdiabetes

De kans dat er zwangerschapsdiabetes ontstaat, is bij een vrouw die na haar dertigste zwanger wordt haast dubbel zo groot. Zwangerschapsdiabetes zal de kans op problemen tijdens de zwangerschap en de geboorte vergroten. Ook dit risico mag je niet over het hoofd zien als je besluit om op latere leeftijd nog zwanger te raken.

Tests

Vandaag de dag kunnen er uiteenlopende tests uit worden gevoerd om te achterhalen hoe het is gesteld met de groei, de ontwikkeling en de gezondheidstoestand van het ongeboren kind. Hiermee kunnen ook een aantal afwijkingen vast worden gesteld. Op het moment dat de eicellen van de vrouw verouderd zijn, zijn beschadigingen vaker aan de orde waardoor er meer zwangerschappen zullen eindigen in een miskraam. Een ongeboren vrucht zal, indien er te veel afwijkingen aanwezig zijn, door het lichaam, van de vrouw vervolgens af worden gestoten.

naturaplaza superfoods banner