Take a fresh look at your lifestyle.

Wat moet je doen als de uitgerekende datum voorbij is?

Hoewel de uitgerekende datum echt alleen maar een indicatie is voor de aankomende bevalling, zullen toch een heleboel vrouwen deze datum als eindstreep van hun zwangerschap. Een normale, voldragen, bevalling zal echter plaatsvinden ergens tussen de 37 en de 42 zwangerschapsweken.

single reizen online banner

Uitgerekende datum voorbij

Op het ogenblik dat de uitgerekende datum ongeveer tien dagen is verstreken zal de zwangere vrouw extra worden gecontroleerd. Dit gebeurt dan niet meer door de verloskundige maar door een gynaecoloog in een ziekenhuis. Zo zal er onder andere een hartfilmpje van het ongeboren kindje worden gemaakt, maar ook een echo om te zien hoeveel vruchtwater er aanwezig is in de baarmoeder, hoe groot de baby is en de staat en plaats van de placenta.

In de meeste gevallen zal alles in orde blijken te zijn en kun je de laatste dagen van de zwangerschap gewoon afwachten. Soms zal er echter in moeten worden gegrepen omdat uit het onderzoek is vast komen te staan dat de reserves wellicht niet meer voldoende zijn om nog langer te wachten. Om problemen te voorkomen zal dan vaak worden aangeraden de bevalling in te leiden.

Strippen

Vanaf een zwangerschapsduur van 41 weken, dus één week na de uitgerekende datum, kan een verloskundige als je dat wilt de vliezen van de baarmoeder te gaan strippen. Hierdoor zou de bevalling eerder op gang kunnen komen. Er zal dan een inwendig onderzoek via de vagina worden uitgevoerd waarbij zal worden getracht om de vliezen zoveel mogelijk los te maken via de baarmoedermond.

bewust puur banner

Op het moment dat de baarmoedermond nog niet open staat zal deze goed worden gemasseerd. Door een dergelijke massage zullen er hormonen vrij gaan komen, zogenaamde prostaglandinen. Deze hormonen zijn belangrijk voor het rijpen van de baarmoedermond en het beginnen van de bevalling. Door te strippen is het soms niet nodig om ingeleid te worden. Helaas werkt dit maar bij ongeveer één op de vijf vrouwen.

Doordat tijdens het strippen de slijmprop eerder loskomt, kan er wat bloedverlies optreden. Bovendien wordt het strippen door sommige vrouwen als niet prettig, en zelfs als pijnlijk, ervaren. Tevens kan strippen tot meer harde buiken en voorweeën leiden.

Inleiden

Voordat er met het inleiden zal worden begonnen zal er eerste een inwendig onderzoek worden uitgevoerd om te zien of de baarmoedermond voldoende rijp is. Pas wanneer de baarmoedermond rijp is kan er worden begonnen met het daadwerkelijk inleiden van de bevalling. Hiervoor zullen de vliezen eerst worden gebroken en vervolgens weeënopwekkende middelen via een infuus worden toegediend. Zodra de bevalling op gang is gebracht, zal deze verlopen zoals dat ook bij een natuurlijke bevalling zou gebeuren.

naturaplaza superfoods banner