Waarom vrijen tijdens de zwangerschap geen probleem is
Een heleboel zwangere vrouwen vragen zich af of vrijen tijdens de zwangerschap nu wel mogelijk is. Sommige vrouwen zijn bang dat het ongeboren kind schade op zal lopen wanneer er wordt gepenetreerd. Mits er geen medische redenen zijn om niet te vrijen tijdens de zwangerschap, kun je hiermee doorgaan net zolang je dit zelf prettig vindt.
Door te vrijen tijdens de zwangerschap wordt bovendien je lichaam prima voorbereid op de bevalling omdat het bekken sterk en soepel wordt gehouden.
De baby
De baby, die veilig in de baarmoeder zit omringd door vruchtwater en vliezen, zal weinig of niets merken van het vrijen. Er zal dus geen sprake zijn van een inbreuk op de rust of de veiligheid van het kindje. Ook zal de kans op het krijgen van een miskraam door vrijen niet worden vergroot. Met geen mogelijkheid zal de penis door weten te *dringen tot bij de baby*. Naast de vliezen en het vruchtwater zal ook de slijmprop in de baarmoedermond je kleintje volledig van de buitenwereld afschermen.
Zelfs wanneer je, als zwangere vrouw, een orgasme krijgt zal je baby hier geen last van hebben. De baarmoeder trekt, zwanger of niet, heel je leven regelmatig samen. Hierdoor zal de baarmoeder, die uit spierweefsel bestaat, in uitstekende conditie blijven en dat is alleen maar gunstig tijdens de bevalling.
Aan het einde van de zwangerschap zul je zo nu en dan de samentrekkingen van de baarmoeder voelen in de vorm van harde buiken. Pas bij de bevalling zullen de samentrekkingen van de baarmoeder worden gevoeld als weeën.
Infectiegevaar bij vrijen tijdens de zwangerschap
Tot aan de zevende of zelfs achtste zwangerschapsmaand zal er geen enkele kans bestaan dat sperma een infectie veroorzaakt bij het ongeboren kindje. Het kleintje zit immers uitstekend beschermd waardoor niet alleen spermatozoïden maar ook bacteriën het niet weten te bereiken. Doordat er bovendien een bocht in de vagina zit zal de penis niet eens in de nabijheid van de baarmoeder, laat staan de ongeboren baby, kunnen komen.
Laatste maanden
Deskundigen zijn het er nog niet over eens of het nu wel of niet verstandig is om tijdens de laatste twee maanden van de zwangerschap te vrijen. Soms wordt aangeraden om te vrijen met een condoom omdat de vliezen ieder ogenblik kunnen breken en de kans op een infectie dan wordt beperkt. Zodra de vliezen echter zijn gebroken mag er niets meer in de vagina terechtkomen, eveneens in verband met infectiegevaar.
Niet vrijen
Alleen als je het zelf, of je partner, niet prettig meer vindt, of als een arts of verloskundige je het heeft afgeraden, dan is vrijen tijdens de zwangerschap iets dat je zeker niet moet doen. Zowel medische redenen als je *eigen gevoel* hierover spelen immers een belangrijke rol bij het ervaren van de seks tussen jou en je partner.