Take a fresh look at your lifestyle.

Waarom je beter kan stoppen met roken tijdens zwangerschap

Wanneer een aanstaande moeder rookt zal haar ongeboren kind daar terdege last van hebben. Deze verslaving zal namelijk niet alleen de groei van de baby maar ook diens intelligentie op een negatieve manier weten te beïnvloeden. Bovendien is de kans vele malen groter dat de zwangerschap eindigt in een miskraam of een vroeggeboorte op het ogenblik dat een zwangere vrouw niet stopt met roken.

single reizen online banner

Gevolgen

Het blijven roken gedurende een zwangerschap zal er dus voor zorgen dat zowel de moeder als haar ongeboren baby bloot worden gesteld aan de verschillende giftige en kankerverwekkende stoffen die in de tabakswaren voorkomen.

bewust puur banner

Vruchtbaarheid

Nog voordat er sprake is van een zwangerschap zal het roken een negatieve invloed uitoefenen op het functioneren van het lichaam van de vrouw. Ze zal er bijvoorbeeld gemiddeld twee maal zo lang overdoen om zwanger te worden in vergelijking tot een vrouw die niet rookt.

Problemen bij de baby

  • De kans dat een ongeboren baby van een rokende moeder iets zal mankeren is ongeveer 48 procent op het moment dat er dagelijks tot tien sigaretten worden gerookt. Dit percentage zal echter tot 61 procent stijgen wanneer de aanstaande moeder tien tot twintig sigaretten oprookt.
  • Verder zal het geboortegewicht van de baby beduidend lager liggen bij moeder die tijdens de zwangerschap niet gestopt zijn met roken. Bij gematigde rokers zal de kans 54 procent zijn om een kindje ter wereld te brengen met een geboortegewicht lager dan 2500 gram. Voor zware roker zal deze kans zelfs 130 procent zijn. Een baby zal dus ongeveer 200 tot 250 gram minder wegen dan wanneer de moeder zou zijn gestopt met roken op het moment dat ze zwanger werd.
  • Tijdens de zwangerschap zullen kinderen van rokende moeders ook kleiner zijn, in vergelijking tot leeftijdsgenootjes van niet rokende mama’s. Baby’s van rokende moeders zullen vaak onder het gemiddeld zitten qua lengte en gewicht voor een bepaalde zwangerschapsduur.
  • Zodra de aanstaande moeder niet kan, of wil, stoppen met roken tijdens de zwangerschap, zal zij de kans op het overlijden van de baby tijdens de bevalling aanzienlijk verhogen. Maar ook zal de kans dat deze kleintjes ten gevolge van wiegendood komen te overlijden groter zijn dan wanneer de moeder gedurende de zwangerschap niet rookte.
  • Roken tijdens de zwangerschap kan er verder voor zorgen dat een baby wordt geboren met een klompvoet, hazenlip of gespleten gehemelte of een verminderde werking van de longen. Daarnaast zullen deze kleintjes veel eerder oorinfecties oplopen, een verhoogde kans hebben op het krijgen van darmstoornissen, astma, bronchitis of verschillende vormen van kanker.

Stoppen met roken

Indien je niet wilt stoppen voor jezelf, doe dit dan wel voor je baby. Dit kleintje heeft er immers niet om gevraagd. De keuze om te gaan roken heb jij namelijk alleen gemaakt. Het zal je sieren als je (liefst nog voor een zwangerschap) kunt besluiten om niet meer te roken ten gunste van de gezondheid en het welzijn van je kindje.

naturaplaza superfoods banner