Take a fresh look at your lifestyle.

Hoe bereid ik me voor op een stressloze zwangerschap?

Uit wetenschappelijk onderzoek is vast komen te staan dat stress van een aanstaande moeder mogelijk gevolgen heeft voor de ongeboren baby. Zo heeft veel stress onder andere tot gevolg dat een foetus minder hard groeit. Daarnaast zou er een verband bestaan tussen stress bij de zwangere vrouw en het krijgen van een miskraam, een vroeggeboorte of een te laag geboortegewicht van het kindje.

single reizen online banner

Stressfactoren

Veel stress zal dus voorkomen dienen te worden als je zwanger bent, maar dit is soms gemakkelijker gezegd dan gedaan. Bij een zwangere vrouw kunnen namelijk een heleboel factoren een rol spelen bij het ontstaan van stress. Deze factoren kunnen variëren van emotionele problemen tot vermoeidheid, van angst tot relatieproblemen en van stress op het werk tot depressieve gedachten en/of gevoelens.

Stress voorkomen

  1. Op de eerste plaats dien je, als zwangere vrouw, te leren om jezelf te ontspannen. Dit kun je onder meer doen door meditatie of zelfhypnose. Maar ook door goede ademhalingstechnieken aan te leren. Doordat jezelf emotioneel in orde bent, zal ook je kleintje dat zijn.
  2. Je kunt verder proberen om alle negatieve gedachten of gevoelens van je af te zetten. Vraag jezelf dus niet af of je een goede ouder zult zijn en of je het allemaal wel zal gaan redden. De stress zal dan minder worden en bovendien zal het je lichaam meer waakzaam maken. Vertrouw op jezelf en probeer naar je eigen lichaam te luisteren.

Tijd voor jezelf

Tijdens een zwangerschap zal de baby uiteraard een centrale plaats innemen. Toch zul je ook, van tijd tot tijd een moment voor jezelf in dienen te plannen. Wanneer jij je goed voelt zal dat namelijk een gunstig effect hebben op je kleintje. Bovendien zal door plezier maken en lachen endorfine aan worden gemaakt waardoor je beter kunt ontspannen.

bewust puur banner

Ook wanneer je werkt zul je regelmatig een pauze moeten nemen zodat de werkdruk minder hoog oploopt. Bespreek daarnaast met collega’s en/of je leidinggevende hoe je bepaalde taken tijdelijk kunt afschuiven.

Gelatenheid

Door alles, wat tijdens je zwangerschap, op je pad komt gelaten over je heen te laten komen zul je merken dat je veel minder stress opbouwt. In een heleboel gevallen kun je er namelijk niets aan veranderen. Door niet op zaken vooruit te lopen en van tevoren al te gaan bedenken wat er allemaal eventueel mis zou kunnen gaan voorkom je onnodig piekeren en een heleboel stress.

naturaplaza superfoods banner