Take a fresh look at your lifestyle.

Wat is IVF?

IVF, of voluit In Vitro Fertilisatie, zal er een bevruchting van één of meerdere eicellen plaatsvinden in een laboratorium en dus niet in het lichaam van de vrouw. Na de bevruchting zullen de bevruchte eicellen terug worden geplaatst in de baarmoeder van de vrouw. IVF wordt ook vaak reageerbuisbevruchting genoemd en verwijst daarmee naar de term in vitro, die lekker vertaald in een glaasje betekent.

single reizen online banner

IVF

Normaal gesproken wordt er tijdens een menstruatiecyclus maar één eicel rijp. Voor IVF zijn, om de kans van slagen groter te maken, echter meerdere rijpe eicellen nodig. Je zult daarom dus extra Follikel Stimulerend Hormoon (FSH) toegediend krijgen om meerdere eicellen op hetzelfde moment et laten rijpen. Dit wordt follikelstimulatie, ovulatie inductie of stimulatie van de ovaria (eierstokken) genoemd. Om een te vroege eisprong te voorkomen zal er eveneens een GNRH-agonist of een GNRH-antagonist gegeven. Door middel van een echo zullen de veranderingen in de eicelrijping in de gaten worden gehouden. Voor dit doel kunnen ook de hormoonspiegels in het bloed worden gecontroleerd.

Eisprong

Op het moment dat er meerdere eicellen daarvoor klaar zijn zal er, door middel van een injectie, HCG worden toegediend die binnen 36 uur voor een eisprong zal zorgen. Vlak voor de eisprong zullen deze eicellen dan, via een punctie met een holle naald en tijdens het maken van een echo, worden weggezogen uit de eierstok. Voor deze oogst van eicellen zal de vrouw meestal plaatselijk worden verdoofd.

Zaadcellen

Het verzamelen van de benodigde zaadcellen zal in de regel gebeuren door een normale zaadlozing plaatsvinden, behalve wanneer er sprake is van specifieke vruchtbaarheidsproblemen bij de man. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een minder goede kwaliteit van het sperma of indien er een zich obstructie bevindt in de zaadleiders.

bewust puur banner

Bevruchting

Na de oogst zullen de eicellen constant op lichaamstemperatuur (37 graden Celsius) worden bewaard. Elke afzonderlijke eicel wordt daarvoor in een aparte druppel medium gedaan. Bij iedere eicel zullen dan een heleboel zaadcellen worden gevoegd waarna het geheel ongeveer 24 uur bij elkaar zal blijven in de hoop dat er een bevruchting zal plaatsvinden.

Wanneer er echter een zaadcel in een rijpe eicel wordt geïnjecteerd dan is er, nog altijd sprake van IVF, maar wordt dit Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie (ICSI) genoemd. In dit geval is er dus sprake van een volledige kunstmatige bevruchting.

Embryo

Eventueel ontstane embryo’s worden gespoeld en in een vers medium gedaan. De ontwikkeling zal vervolgens enkele dagen in de gaten worden gehouden. Na een beoordeling kunnen er na twee tot zes dagen één of twee embryo’s in de baarmoeder worden teruggeplaatst. Om het baarmoederslijmvlies voor te bereiden op de innesteling krijg je progesteron toegediend. Dit zal vaginaal gebeuren met behulp van een dunne buigzame katheter onder plaatselijke verdoving. Op het moment dat er een embryo zich ingenesteld heeft, zal er pas gesproken kunnen worden van een zwangerschap.

naturaplaza superfoods banner