Take a fresh look at your lifestyle.

Vruchtbare periode bij vrouwen

Als een meisje wordt geboren heeft zij al haar eicellen, in een niet rijpe toestand, al in haar lichaam. Op het moment dat ze in de puberteit komt zullen de eicellen echter wel gaan rijpen onder invloed van hormonen en zal het meisje vruchtbaar worden. Met andere woorden: pas in haar puberteit, als haar eicellen gaan rijpen, kan een meisje zwanger worden. Wanneer de eicellen voor het eerst gaan rijpen verschilt van persoon tot persoon maar dit moment ligt doorgaans in de tienerjaren.

single reizen online banner

Vruchtbare periode

Een vrouw zal niet vanaf haar puberteit tot aan haar dood vruchtbaar blijven. De vruchtbare periode van een vrouw loopt namelijk vanaf haar eerste eisprong tot na de menopauze. Zodra zij dus niet meer menstrueert, zal ook haar vruchtbare periode voorbij zijn.

Maar ook in de vruchtbare jaren van haar leven zal een vrouw niet continue vruchtbaar zijn. Alleen een korte tijd rond de eisprong bestaat er een kans op bevruchting en dus een zwangerschap. Gemiddeld ligt dit vruchtbare moment ongeveer veertien dagen voor de laatste menstruatie. Vrouwen die dus een regelmatige cyclus hebben zullen dus vrij gemakkelijk hun vruchtbare periode uit kunnen rekenen. Dit kan van pas komen op het moment dat zij zwanger willen worden of dit juist willen voorkomen. In het laatste geval is overigens het gebruik van extra voorbehoedsmiddelen aan te raden omdat de berekening vaak slechts een indicatie is en dus geen volledige garantie kan bieden.

bewust puur banner

Eisprong

Er zijn vrouwen die merken dat ze met een eisprong te maken hebben doordat ze een zekere pijn ervaren in hun onderbuik of doordat hun lichaamstemperatuur een beetje verandert. In de regel echter gaat de eisprong ongemerkt voorbij en kan een vrouw alleen door middel van een ovulatietest bepalen of ze in haar vruchtbare periode zit of juist niet.

Fabel

Het is een fabel dat een meisje niet zwanger zou kunnen worden op het moment dat zij nog niet heeft gemenstrueerd. Aangezien de eerste keer menstrueren niet vooraf bekend is, bestaat er altijd een kans dat er wel degelijk een eisprong en een bevruchting hebben plaatsgevonden. In dat geval is een meisje zwanger zonder dat zij haar eerste menstruatie heeft gehad.

Verouderde eicellen

Naarmate de leeftijd van een vrouw vordert zullen haar eicellen minder van kwaliteit gaan worden. Deze eicellen bevinden zich immers al heel haar leven in haar lichaam. Om die reden worden in het bijzonder zwangerschappen van vrouwen die ouder zijn dan 35 jaar extra goed in de gaten gehouden. De kans op afwijkingen bij de baby zijn in deze situaties namelijk aanzienlijk groter vanwege de veroudering van de eicellen.

naturaplaza superfoods banner