Take a fresh look at your lifestyle.

De eisprong momentopname berekenen

Op het moment dat je graag zwanger wilt worden dan is het van groot belang om op de hoogte te zijn van het ogenblik dat je het meest vruchtbaar bent. Met andere woorden: het is belangrijk om te weten wanneer er een eisprong (ovulatie) plaatsvindt. Zodra je dat moment kent dan wordt ook duidelijk wanneer je het best geslachtsgemeenschap kunt hebben om zo de kans op een zwangerschap optimaal te benutten.

single reizen online banner

Eisprongmoment berekenen

Voordat je met het berekenen van het eisprongmoment kunt beginnen is het noodzakelijk om te weten hoe lang je menstruatiecyclus duurt. Gemiddeld duurt een dergelijke cyclus vier weken, of 28 dagen. Je dient altijd de duur van je eigen cyclus te gebruiken en niet uit te gaan van dit gemiddelde. Wanneer je niet regelmatig menstrueert dan zou je een gemiddelde kunnen gebruiken van de laatste cycli. Je dient in dat geval wel rekening te houden met een minder betrouwbaar resultaat.

Bij het maken van een berekening wordt doorgaans uitgegaan van het gegeven dat de eisprong twee weken voor de menstruatie plaatsvindt. Aangezien een eicel ongeveer twaalf uur in leven blijft zal de periode dat je vruchtbaar bent eindigen op de dag van de eisprong. Zaadcellen echter kunnen langer overleven. Het is dus mogelijk dat een zaadcel die een dag voor de eisprong in het lichaam van de vrouw is beland toch voor een bevruchting zorgt.

bewust puur banner

In de regel worden drie tot vier dagen rond de verwachte eisprong gezien als de meest vruchtvare dagen van een vrouw. Uiteraard kun je deze periode alleen gebruiken als richtlijn en niet als vaststaand feit. Indien je exacter wilt weten wanneer je vruchtbaar bent dan doe je er goed aan een ovulatietest te gebruiken. Deze tests kunnen vrij nauwkeurig vertellen wanneer de eisprong plaats gaat vinden, en je dus de meeste kans hebt om zwanger te worden.

Anticonceptiemethode

Het berekenen van de eisprong kan gebruikt worden om te proberen sneller zwanger te geraken maar ook om dit juist te voorkomen. Omdat een dergelijke berekening in beide gevallen slechts als een indicatie mag worden gebruikt heb je nooit een goede garantie niet zwanger te worden als je alleen in je meest vruchtbare periode geen geslachtgemeenschap zou hebben.

naturaplaza superfoods banner