Take a fresh look at your lifestyle.

Waar moet je rekening mee houden bij eerste zwangerschap

Het meest belangrijke aspect waar je rekening mee dient te houden voordat je aan een eerste zwangerschap begint is: ben ik er honderd procent zeker van dat ik wel een baby wil? Verder is natuurlijk je gezondheid van groot belang als je zwanger wilt worden.

vitaminstore gezond leven banner

Grote veranderingen

Door het krijgen van je eerste kind zal er een heleboel in je leven gaan veranderen. Niet alleen zul je een enorme verantwoordelijkheid krijgen ten opzichte van je kind maar ook zul je je manier van leven vaak behoorlijk aan moeten passen. Als je een kind moet verzorgen en opvoeden kun je vaak niet zomaar een avond gaan stappen en helemaal uit de band springen om vervolgens de volgende dag tot laat op de dag in je bed te blijven liggen. Je kindje heeft immers toch verzorging en aandacht nodig.

Ongezonde gewoontes

Voordat je zwanger wilt worden is het beter om je een gezonde leefwijze aan te nemen. Wanneer je rookt zul je dan ook eerst daarmee moeten stoppen om eerder zwanger te kunnen raken maar bovendien om de groei, de ontwikkeling en de gezondheid van je kleintje niet in gevaar te brengen. Uiteraard zijn het gebruik van drugs, alcoholische drank en bepaalde medicijnen ook uit den boze op het moment dat je graag een (eerste) kindje wilt krijgen. Met medicijnen mag je soms echter niet zomaar stoppen en dien je hier dus overleg over te plegen met je behandeld arts of je huisarts.

bewust puur banner

Ziekte

Nog voordat je zwanger bent zul je na moeten gaan of er in beide families geen erfelijke ziektes voorkomen waardoor je baby gevaar zal lopen. Ook zul je je eigen gezondheid onder de loep moeten nemen en onder andere zeker weten dat je geen seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA) onder de leden hebt. Deze aandoeningen dienen namelijk eerst behandeld te worden voordat je veilig in verwachting kunt raken.

Studie en werk

Door de komst van een baby zal ook je maatschappelijke leventje behoorlijk op zijn kop gezet worden. Je dient bijvoorbeeld opvang te regelen als je (even lang) wilt blijven werken of studeren. Een andere optie zou kunnen zijn dat je minder gaat werken of helemaal stopt om de opvoeding van je kind voor je rekening te nemen. Wat voor jou de beste oplossing is zul je, samen met je partner, goed moeten overwegen. Er is immers wel veel geld gemoeid met de komst van een baby.

naturaplaza superfoods banner