Take a fresh look at your lifestyle.

Een draagmoeder

Hoewel op juridisch gebied het draagmoederschap nog niet in alle landen goed is geregeld, zijn er toch steeds meer mensen in geïnteresseerd. Ook in ons land zijn niet alle aspecten van het draagmoederschap duidelijk bij wet vastgelegd.

vitaminstore gezond leven banner

Draagmoeder

Een vrouw die voor een ander een kind baart wordt een draagmoeder genoemd. In de regel vaart zij een kind voor een stel dat zelf geen kinderen kan of wil baren. Om tot een zwangerschap te kunnen komen zal een eicel van de zogenaamde wensmoeder worden bevrucht door een zaadcel van de wensvader. Een andere mogelijkheid is om de eicel van de draagmoeder te gebruiken en deze te laten bevruchten door een zaadcel van de wensvader. In dit geval is de draagmoeder ook de biologische moeder van het kind en zal zij na de geboorte het kind aan de wensouders afstaan. De wensouders zullen de verzorging en de opvoeding dan verder voor hun rekening nemen. In veel gevallen is de draagmoeder een familielid of een bekende van de wensouders.

Laagtechnologische draagmoeder

Het zwanger worden van de draagmoeder kan op verschillende manieren gebeuren zoals kunstmatige inseminatie met het zaad van de wensvader (of een zaaddonor). Zo wordt de draagmoeder tevens de biologische moeder van het kind. Vaak maken homostellen gebruik van deze methode.

bewust puur banner

Hoogtechnologische draagmoeder

Door gebruik te maken van IVF wordt er gebruik gemaakt van een zogenaamde leenmoeder. Dit wil zeggen dat de draagmoeder een bevruchte eicel in krijgt gebracht. De eicel is afkomstig van de wensmoeder of een eiceldonor die in het laboratorium is bevrucht met zaad van de wensvader. Het kind dat wordt geboren heeft geen genetische band met de draagmoeder, dit verklaard de term leenmoeder.

Beweegredenen

Wensouders kunnen om uiteenlopende redenen besluiten om gebruik te maken van een draagmoeder. Zo kan bijvoorbeeld de wensmoeder zelf niet meer zwanger worden omdat ze geen baarmoeder meer heeft. Verder kan het zo zijn dat er in de wensfamilie bepaalde erfelijke ziektes voor waardoor een normale zwangerschap te veel risico’s met zich mee zal brengen. Het zou ook mogelijk kunnen zijn dat de wensmoeder een te groot medisch risico loopt wanneer ze zelf zwanger wordt of als zij niet vruchtbaar (meer) is. Ook een homoseksueel paar kan een draagmoeder kiezen als zij een kinderwens hebben.

Ethiek

Soms maken personen het draagmoederschap als punt van discussie omdat het afstaan van een kind, dat je negen maanden in je hebt gedragen en waarmee je toch een zekere band hebt gekregen, afstaat aan de wensouders. Dit vindt men tegen natuurlijk.

naturaplaza superfoods banner