Take a fresh look at your lifestyle.

Rekening houden met de temperatuurcurve

Op het ogenblik dat je graag zwanger wilt worden, of juist niet, dan kun je rekening houden met de temperatuurcurve. Hiermee kun je je meest vruchtbare periode tijdens je menstruatiecyclus bepalen. Je lichaamstemperatuur zal namelijk licht stijgen op het moment dat er een eisprong plaatsvindt. Om een temperatuurcurve te maken dien je echter geduld te hebben en erg nauwkeurig te zijn.

vitaminstore gezond leven banner

Temperatuurveranderingen

In de loop van haar cyclus zal het lichaam van een vrouw subtiele veranderingen in de temperatuur laten zien. Deze temperatuurveranderingen ontstaan ten gevolge van hormonale veranderingen. Ten gevolge van de aanmaak van het hormoon progesteron, kort na de eisprong, zal de lichaamstemperatuur een paar tienden graden stijgen in vergelijking tot de normale temperatuur. Doordat de verandering van de lichaamstemperatuur pas na de eisprong optreedt, is de temperatuurcurve vaak alleen te gebruiken om te constateren dat er daadwerkelijk een eisprong is geweest. Het ogenblik waarop de eisprong plaatsvond is hiermee niet te bepalen.

Temperatuurcurve maken

Om gebruik te kunnen maken van de temperatuurverandering van je lichaam dien je overigens wel de nodige voorbereidingen te treffen. Zo zul je eerst moeten onderzoeken wat voor jou een normale lichaamstemperatuur is. Dit kun je doen door elke dag op hetzelfde tijdstip je temperatuur te meten met behulp van een koortsthermometer. Dat doe je een paar maanden achter elkaar en noteert nauwkeurige de gemeten waardes. Deze waardes plaats je in een temperatuurcurve: waarbij op een horizontale balk het aantal dagen van je cyclus staan aangegeven en op de verticale as de lichaamstemperatuur in tienden van graden Celsius.

bewust puur banner

Tips

  • Door de temperatuur rectaal (via de anus) te meten verkrijg je het meest betrouwbare resultaat. Andere plaatsen, zoals onder de oksel of in de mond, zijn minder precies.
  • Gebruik bij voorkeur een goede digitale thermometer die de temperatuur met twee decimalen achter de komma weergeeft. Ook de batterij die in de thermometer zit dient van een uitstekende kwaliteit te zijn. Bij een oudere batterij zou de voeler de temperatuur minder nauwkeurig kunnen meten.
  • Het beste is het om direct na het wakker worden je temperatuur te meten. Dus op hetzelfde tijdstip en met dezelfde thermometer. Soms kunnen thermometers onderling afwijkingen te zien geven waardoor de metingen niet meer betrouwbaar zijn.

Afwijkingen

De temperatuur van je lichaam kan door een heleboel factoren soms afwijken zoals onder andere door te weinig slaap, ziekte, na het eten of door stress. Dit soort factoren dien je ook vast te leggen zodat je later kun beoordelen waarom de lichaamstemperatuur op een bepaald ogenblik afweekt van de normale waardes.

Eisprong

Aan de hand van de maakte curve kun je vervolgens gaan beoordelen wanneer in je cyclus je eisprong ongeveer plaatsvindt en voor de komende menstruatiecyclus je meest vruchtbare periode aangeven. De eisprong wordt enkele uren voorafgegaan door een daling van je lichaamstemperatuur om vlak erna een paar tienden te gaan stijgen.

naturaplaza superfoods banner