Take a fresh look at your lifestyle.

Sperma doneren, een goed idee?

Als een man sperma afstaat aan een spermabank met als doel dit ter beschikking te stellen voor het gebruik bij de bevruchting van een vrouw tijdens een vruchtbaarheidsbehandeling dan wordt dit spermadonatie genoemd.

vitaminstore gezond leven banner

Doelgroepen

Soms kunnen stellen namelijk minder eenvoudig kinderen ter wereld brengen omdat bijvoorbeeld de man problemen ondervindt met de aanmaak van zaadcellen. Door een beroep te doen kan de vrouw van dit soort wensouders uiteindelijk toch zwanger worden en een baby baren. Het gedoneerde sperma kan verder worden gebruikt voor alleenstaande vrouwen of lesbische paren met een kinderwens. Verder zou een stel voor sperma van de spermabank kunnen kiezen indien op vermeden kan worden dat er een aanwezig erfelijke aandoening aan hun nakomelingen wordt doorgegeven.

Misverstanden

Het valt niet mee om over genoeg spermadonoren te beschikken vanwege de talloze vooroordelen en misvattingen met betrekking tot de donatie van sperma. Het doneren van sperma heeft daardoor een negatief imago ontwikkeld en is bovendien voor veel mensen nog altijd een taboe.

Financiële aspecten

Op het moment dat je besluit om spermadonor te worden dan mag je niet verwachten daar rijk van te worden want het is bij wet in België verboden om menselijk materiaal te verhandelen. Je kunt dus alleen een onkostenvergoeding tegemoet zien bij elke donatie die je doet. Je maakt dus noch winst, noch verlies door spermadonor te worden. De wensouder(s) betalen evenmin voor het sperma dat is verkregen, wel dienen zij de vruchtbaarheidsbehandelingen te vergoeden.

bewust puur banner

Anonimiteit

De Belgische wet heeft bepaald dat spermadonatie via een spermabank anoniem dient te verlopen. Met andere woorden: niet alleen de wensouders maar ook de het nageslacht, dat met je sperma is verwekt, weten niet van wie het sperma afkomstig is. Dit is later ook niet na te gaan of op te vragen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je donorkinderen later opeens op je stoep zullen staan. Doordat de anonimiteit in beide richtingen werkt bestaat er voor jou ook geen mogelijkheid om erachter te komen wie er met behulp van je sperma is geboren. De kliniek waar de vruchtbaarheidsbehandeling heeft plaatsgevonden beschikt over bepaalde gegevens om vast te kunnen stellen welke donor welk kind heeft verwekt maar deze informatie mag absoluut niet naar buiten worden gebracht.

Bekende spermadonor

Wettelijk is het overigens wel toegestaan om gebruik te maken van een bekende spermadonor. In een dergelijk geval zal er dus geen sprake zijn van anonimiteit van de spermadonor maar zal er onderling overeengekomen moeten worden of men het verwekte kind vertelt wie de spermadonatie heeft gedaan.

Genetische band

De reden die een heleboel mannen afschrikt om spermadonor te worden is de gedachten dat er ergens mogelijk kinderen van hem leven. Wanneer je overweegt om aan spermadonatie te gaan doen dan dien je dit aspect uiteraard goed te overdenken.

naturaplaza superfoods banner