Kinderwens
Het ligt in de aard van de mens om zich, net als alle andere levende wezens, voort te willen planten. Toch heeft niet iedereen een kinderwens: sommige mannen en vrouwen kiezen er namelijk bewust voor om geen nageslacht op de wereld te zetten. De redenen hiervoor kunnen uiteenlopen van het kiezen voor een carrière tot het niet willen dragen van de verantwoordelijkheid voor een nieuw leven.
Kinderwens
Op welke leeftijd iemand te maken gaat krijgen met een kinderwens verschilt van persoon tot persoon. In bepaalde culturen is het zelfs vanzelfsprekend dat je voor een bepaalde leeftijd trouwt en kinderen krijgt. In dit soort situaties kan de maatschappelijke druk zo hoog zijn dat aan de eigenlijke kinderwens volledig voorbij wordt gegaan. Je krijgt dan kinderen omdat de omgeving het van je verwacht en niet altijd omdat je dit zelf zo graag wilt.
Bewust kiezen
In de westerse landen maken de meeste mensen wel een bewuste keuze of ze al dan niet kinderen willen. Door de anticonceptiemethoden die ruimschoots voor handen zijn, kun je bovendien goed bepalen op welk moment in je leven je toe bent om aan je kinderwens toe te geven, Er zijn bijvoorbeeld mensen die ervoor kiezen om eerst een studie af te ronden, zich te settelen en dan pas een gezin willen stichten.
Ongewenst zwanger
Ondanks de aanwezigheid van talloze voorbehoedsmiddelen en anticonceptiemethoden zijn er tegenwoordig nog altijd vrouwen die ongewenst zwanger raken. Sommige van hen besluiten om het kindje geboren te laten worden en om het ouderschap op zich te nemen, terwijl anderen ervoor kiezen om de ongeboren vrucht weg te laten halen (abortus).
Ongewild kinderloos
Helaas komt ook het fenomeen ongewenste kinderloosheid voor: dit wil zeggen dat een stel wel een kinderwens heeft maar door, vaak fysieke omstandigheden, geen kinderen kan krijgen. Om in een dergelijk geval toch aan de kinderwens te kunnen voldoen zijn er tegenwoordig een aantal mogelijkheden.
Je kunt in een aantal gevallen bijvoorbeeld kiezen voor een zwangerschap na een vruchtbaarheidsbehandeling, met behulp van een zaad- of eiceldonor of via een draagmoeder. Verder kun je ook nog de adoptie van een kindje overwegen op het moment dat het ouderschap niet op een natuurlijke wijze kan worden gerealiseerd.
Zwanger worden
Voor een vrouw met een kinderwens betekent het dus niet automatisch dat zij ook direct zwanger wordt. Zeker wanneer zij enige tijd de anticonceptiepil heeft geslikt dan kan het lichaam even moeten wennen aan de veranderde hormoonspiegel.
Maar ook als het lichaam van een vrouw evenwichtige hormoonspiegels heeft, kan het nog enige tijd duren voordat zij zwanger raakt. Zwanger wordt je namelijk alleen op het moment dat een zaadcel een rijpe eicel op het juiste moment weet te bereiken en te bevruchten.
Gemiddeld is een vrouw ongeveer twee dagen vruchtbaar gedurende haar menstruatiecyclus. Daarbij komt verder nog dat de kwaliteit van het mannelijk zaad ook optimaal dient te zijn om een eicel te kunnen bevruchten: te trage of afwijkende zaadcellen zullen er immers nooit in slagen de reis door de schede, de baarmoeder en de eileiders te voltooien en de eicel binnen te dringen.