Take a fresh look at your lifestyle.

5 tips om de zwangerschapskansen te vergroten

Zwanger worden lijkt vaak zo simpel: je hebt geslachtsgemeenschap op het moment dat je een eisprong hebt waardoor een zaadcel de rijpe eicel kan bevruchten, en klaar is Kees! Helaas liggen de feiten bij de meeste mensen anders, het duurt vaak een poosje voordat je, na bijvoorbeeld gestopt te zijn met anticonceptiemiddelen, ook daadwerkelijk in verwachting bent. Om de natuur een handje te helpen kun je je kansen op een zwangerschap wel wat vergroten. Dit kun je doen door onderstaande vijf tips op te volgen.

single reizen online banner

1. Zorg ervoor dat je zo gezond mogelijk leeft

Met andere woorden: eet gezond en gevarieerd en neem elke dag voldoende lichaamsbeweging. Je moet er eigenlijk voor zorgen dat je lichaam in een optimale staat is wanneer je een nieuw leven erin wilt laten groeien. Dit betekent ook dat je moet stoppen met roken, het gebruik van alcohol en drugs en zelfs bepaalde medicatie moet laten liggen (uiteraard altijd in overleg met je behandeld arts). Wanneer je te zwaar, of juist te licht, bent dien je ervoor te zorgen dat je lichaamsgewicht zo dicht mogelijk bij je ideale gewicht komt. Zowel over- als ondergewicht kan je menstruatiecyclus, en dus je eisprong, behoorlijk in de war sturen of zelfs stopzetten.

2. Met de juiste frequentie seks hebben zal de kans op een zwangerschap zeker kunnen vergroten.

Hoewel veel mensen, nog altijd, denken dat snel zwanger worden betekent dat je zoveel mogelijk keren seks moet hebben is niets minder waar. Op het ogenblik dat een man namelijk te vaak een zaadlozing heeft zullen er minder zaadcellen in het sperma zitten. De kans dat er eentje, in de periode rond de ovulatie, de rijpe eicel weet te bereiken en deze kan bevruchten neemt daardoor behoorlijk af. Met andere woorden: te vaak vrijen kan zelfs een averechts effect hebben. Het best heb je drie keer per week, of om de dag, geslachtsgemeenschap. De hoeveelheid zaadcellen in het sperma is dan optimaal.

bewust puur banner

3. De kwaliteit van de zaadcellen speelt eveneens een voorname rol bij de kans op een zwangerschap.

Een man kan immers nog zoveel zaadcellen produceren, indien de kwaliteit te wensen overlaat zal een zwangerschap alsnog uitblijven. Misvormde of te trage zaadcellen zullen namelijk niet in staat zijn om de rijpe eicel te bereiken en deze te bevruchten. Minder goede zaadcellen kunnen door verschillende oorzaken ontstaan, onder andere door te strakke (onder)broeken te dragen, te vaak een warm bad nemen of door het gebruik van genotsmiddelen of bepaalde medicijnen.

4. De vagina moet een vriendelijke omgeving worden voor de zaadcellen om de kans op een zwangerschap zo groot mogelijk te maken.

Dit kun je bereiken door geen zeep of intiemsprays te gebruiken voor het reinigen van je vagina, alleen water is het beste. Verder bevordert een orgasme van de vrouw de voortstuwing van de zaadcellen van de man. Tijdens de geslachtsgemeenschap is het dus ideaal als het je lukt om kort na de zaadlozing zelf een orgasme te krijgen.

5. Laat de natuur haar werk doen en heb geduld.

Verwacht niet dat je meteen zwanger raakt op het moment dat je er klaar voor bent om je kinderwens in vervulling te laten gaan.

naturaplaza superfoods banner