Take a fresh look at your lifestyle.

Een zwangerschap plannen doe je zo

Vandaag de dag is het niet meer zo voor de hand liggend dat je, net als vroeger vaak het geval was, na het afronden van je opleiding trouwt en een gezin sticht. Momenteel kiezen er steeds meer mensen voor om een zwangerschap heel bewust te plannen. Op die manier kunnen ze eerst hun leven op orde brengen en een goede basis vormen voor een gezin voordat er zich een kleintje aandient.

single reizen online banner

Studie en carrière

Niet alleen mannen, maar ook steeds meer vrouwen, kiezen ervoor om eerst hun studie af te ronden, en eventueel nog carrière te maken op hun werk, voordat ze hun kinderwens in vervulling willen laten gaan. Dit betekent soms zelfs dat ze wat later aan een vaste relatie beginnen of gedurende een langere periode anticonceptiemiddelen blijven gebruiken.

Anticonceptie

Het woord anticonceptie zegt het eigenlijk al: de conceptie niet door laten gaan. Er worden dus methoden toegepast om ervoor te zorgen dat er geen bevruchting van een eicel plaats kan vinden. Tegenwoordig kan dat op een heleboel verschillende manieren zoals onder andere het gebruik van een condoom door de man of het slikken, door de vrouw, van de anticonceptiepil. Daarnaast zou de vrouw een spiraaltje in haar baarmoeder kunnen laten plaatsen, een pessarium kunnen gebruiken of een vrouwencondoom in kunnen brengen als voorbehoedsmiddel.

Wanneer een vrouw op een langere termijn niet zwanger wil worden kan zij ook kiezen om een klein staafje in haar arm in te laten brengen dat gedurende een bepaalde tijd een hormoon afscheidt dat voorkomt dat er een eisprong plaatsvindt (net zoals bij de anticonceptie pil). Verder heeft ze de mogelijkheid om de prikpil te laten zetten. Deze werkt op een gelijksoortige manier alleen wordt er dan door middel van een injectie een bepaalde hoeveelheid van een dergelijk hormoon in haar lichaam gespoten.

bewust puur banner
ManVrouw
CondoomAnticonceptiepil
Spiraaltje
Pessarium
Vrouwencondoom
hormoonstaafje
Prikpil

Exact plannen onmogelijk

Exact een zwangerschap plannen is niet mogelijk omdat je zelf niet in de hand hebt wanneer een rijpe eicel bereikt, en ook nog eens bevrucht, wordt door een zaadcel. Het kan dus nog een poosje duren voordat je zwanger bent nadat je gestopt bent met het gebruik van een anticonceptiemiddel.

Als je een anticonceptiemiddel hebt gebruikt op basis van hormonen dan kan het zijn dat je lichaam aan de veranderde hormoonspiegel moet wennen. Het is dus mogelijk dat je pas na een poosje weer een normale menstruatiecyclus hebt. Uiteraard wil dit niet zeggen dat de kans om zwanger te worden dan niet aanwezig is.

Ongelukje

Maar ook op het moment dat je anticonceptiemiddelen gebruikt is de kans nooit 100 procent dat erg geen bevruchting plaatsvindt. Een condoom kan bijvoorbeeld scheuren of een hormoonpreparaat kan te laag gedoseerd zijn waardoor er toch een eisprong en een bevruchting plaatsvindt.

naturaplaza superfoods banner