Take a fresh look at your lifestyle.

Wanneer seks na de bevalling

Het zal voor jou en je partner behoorlijk spannend zijn om na de geboorte van jullie kleintje weer seks te hebben. Op welk moment iemand weer seks heeft na een bevalling verschilt van persoon tot persoon. Soms kan een vrouw, of haar partner, bang zijn dat seks te pijnlijk zal zijn na een bevalling of dat het niet meer zal voelen zoals voorheen.

single reizen online banner

Rust

Na de geboorte van je baby zal je lichaam de nodige tijd moeten krijgen om te herstellen. Zo heeft bijvoorbeeld de baarmoedermond gemiddeld zeventien dagen nodig om zich weer helemaal te sluiten. Indien je voor die tijd seks zou hebben dan bestaat de kans dat er via de penetratie bacteriën in je lichaam terechtkomen die een infectie tot gevolg kunnen hebben. Om die reden wachten jullie het best ten minste drie weken met het hebben van seks. Een heleboel artsen raden echter aan om zelfs vier tot zes weken na de bevalling hier pas weer voorzichtig mee te beginnen.

Eigen keuze

Op welk ogenblik je weer seks gaat hebben nadat je bent bevallen, beslis je helemaal zelf. Uit wetenschappelijk onderzoek mag dan wel blijken dat veel kersverse ouders twee tot vier weken na de geboorte van hun kindje weer vrijen, als jij er dan nog niet aan toe bent dan hoef je je zeker niet opgelaten of schuldig te voelen. Een bevalling is namelijk niet niks, je hebt immers lichamelijk en mentaal behoorlijk wat te verduren gehad.

bewust puur banner

Door met je partner er goed over te blijven praten, kun je het meest geschikte moment voor jullie beide kiezen. Laat jezelf echter niet gek maken door schuldgevoelens, of uit medelijden met je partner. Pas wanneer jij je er goed bij voelt is het juiste moment aangebroken om weer te vrijen. In de tussentijd kun je natuurlijk wel knuffelen en laten merken hoeveel je om elkaar geeft.

Tips

  • Als je net bent bevallen voel je je waarschijnlijk niet de meest aantrekkelijke vrouw op aarde. Een heleboel vrouwen zien dan ook op tegen de eerste keer weer seks hebben na de geboorte van hun kind. Er hebben zich namelijk een aantal veranderingen voorgedaan in hun lichaam tijdens de zwangerschap en bevalling. Bovendien is dat lichaam nog altijd druk in de weer met het herstel daarvan. Voordat je weer begint met seks is het daarom aan te raden eerst enkele zaken met je partner af te spreken.
  • Begin op een ontspannen en rustige manier en ga bijvoorbeeld niet meteen voor een penetratie als je daar nog niet klaar voor denkt te zijn. Maak er in elk geval geen beladen moment van want dat is voor geen van beide leuk.
  • Door met je partner te praten over je onzekerheden en verwachtingen. Zo weet je wat de ander voelt en kun je daar zoveel mogelijk rekening mee houden. Verder kun je afspreken om te stoppen als het niet prettig voelt.
  • Tijdens het vrijen, moet je er overigens wel aan denken dat, nu je niet meer in verwachting bent, je weer vruchtbaar zult zijn. Een voorbehoedsmiddel gebruiken is dan verstandig, zelfs als je borstvoeding geeft.
naturaplaza superfoods banner