Take a fresh look at your lifestyle.

De populairste babynamen in 2013

Nadat je kind ter wereld is gekomen zal het een naam moeten hebben. Voor de aanstaande papa en mama betekent dit meestal een gedegen zoektocht naar een mooie en goed in het gehoor liggende voornaam. Soms weten aanstaande ouders al voor de zwangerschap welke naam hun toekomstige kindje zal gaan dragen.

single reizen online banner

Trends

Net als in de mode, zijn er ook op het gebied van voornamen bepaalde trends merkbaar. Zo heeft onderzoek bijvoorbeeld uitgewezen dat komend jaar kinderen in ons land vaker een verkorte versie, van vooral respectabele namen, gaan dragen Gelukkig zie je niet elk jaar een verandering van de meest populaire namen die aan kinderen worden gegeven. Toch kunnen deskundigen op het gebied van namen vaak de leeftijd goed koppelen aan de betreffende naam.

Snelle veranderingen

In het verleden bleven de meest populaire namen vaak hetzelfde. Vandaag de dag houden de meest populaire namen slechts een beperkte tijd stand. Deze snelle veranderingen zijn voornamelijk toe te schrijven aan het mediagebruik van deze tijd. Werden baby’s vroeger nog naar oudere familieleden of heiligen genoemd, momenteel krijgen kinderen eerder de naam van een bekende Vlaming of naar een beroemde televisiepersoonlijkheid. Hoelang een dergelijke naam stand houdt is niet te voorspellen.

Vandaag de dag

Tegenwoordig hoor je steeds vaker onbekende namen omdat een bekend persoon zijn of haar kind die naam mee heeft gegeven. Er zijn echter ook namen die het al eeuwen goed blijven doen, qua populariteit. Voor veel ouders moet de naam, voor zowel een jongen als een meisje, kort en stoer zijn.

Verkorte namen

In 2012, zo menen taaldeskundigen, zullen kinderen vooral verkorte varianten op oude voornamen krijgen. Dus in plaats van Josefien zal een meisje de naam Fien krijgen en een jongen zal Kobe gaan heten in plaats van Jacob. In tegenstelling tot vroeger wordt er momenteel echter niet meer veel gelet op de betekenis van een naam die aan een baby wordt gegeven.

bewust puur banner

Sociale achtergrond

Naamdeskundigen kunnen aan de hand van een naam dikwijls een link leggen met de achtergrond van de ouders en familie van de baby. Een naam verraadt namelijk een heleboel over je afkomst. Bepaalde namen komen bijvoorbeeld meer voor onder de lager geschoolden terwijl andere voornamen juist weer meer onder de hoogopgeleiden worden gehoord.

h2. Populairste voornamen

In 2013 zijn in Vlaanderen de meest populaire meisjes- en jongensnamen:

JongenMeisje
LarsEmma
LucasMarie
WoutElise
LouisLouise
naturaplaza superfoods banner