Take a fresh look at your lifestyle.

Hoe kies ik een wiegje voor mijn baby?

Tips als je een wiegje voor je baby wilt aanschaffen

Waar moet je op letten als je een wiegje voor je baby aanschaft?

single reizen online banner

Babybedje of wiegje

Vandaag de dag leggen een heleboel ouders kun pasgeboren baby direct in een babybedje. Het komt overigens nog wel voor dat ouders een wiegje in hun slaapkamer neerzetten zodat de baby de eerste tijd na diens geboorte niet alleen hoeft te slapen. Bovendien is deed erg gemakkelijk tijdens de nachtvoedingen.

Soorten wiegjes

Wiegen lijken er te zijn in allerlei soorten en maten. Zo heb je naast de gewone wieg ook wiegjes met een schommelfunctie of een zogenaamde hangwieg. Deze hangwieg is met behulp van touwen aan het plafond om aan een standaard bevestigd. Vaak vinden ouders het leuk om hun kind in de wieg te laten slapen waarin ze zelf ook als baby hebben gelegen. De vraag is echter, bij dit soort nostalgische wiegjes, of de wieg kan voldoen aan de veiligheidsnormen van deze tijd.

Veiligheidsnormen

In het verleden werden alle baby in een wieg te slapen gelegd. Hierbij werd niet gelet op de veiligheid ervan. Een baby kan namelijk tot ongeveer drie maanden in een wieg te slapen worden gelegd. Zo ie zo hebben baby’s tot 12 maanden extra liefde, zorg en aandacht nodig.

bewust puur banner
  • Vanaf dat moment zal het kindje immers kunnen gaan draaien en op die manier met het gezichtje tegen de zijkanten van het wiegje aan komen te liggen. De kans op verstikking is dan zeker aanwezig. Een wieg waarin je een baby veilig kan laten slapen beschikt over spijlen of een zijkant die een andere open structuur heeft.
  • Wanneer er echter te grote openingen tussen de spijlen zitten dan bestaat er de kans dat de baby bekneld kan raken. Om dit te voorkomen dient de wieg te worden bekleed met een luchtdoorlatende stof. Deze stof dien je strak spannen en bovendien goed vastmaken.
  • Het onderstel van de wieg dient verder erg stevig te zijn en niet kunnen omvallen. Zelfs niet wanneer een ouder broertje of zusje zich aan de rand van de wieg optrekt om naar de baby te kijken. De wieg moet daarnaast beschikken over een vochtdoorlatende en stevige bodem.

Een wieg die als veilig aan kan worden gemerkt heeft een diepte van dertig centimeter, een breedte van vijfenveertig centimeter en een lente van tachtig centimeter. Op het moment dat er zich spijlen in de zijkant van de wieg bevinden dan dienen deze minimaal 4,5 tot 6,5 centimeter van elkaar af te staan.

Losse elementen

In de wieg mogen geen losse elementen aanwezig zijn zoals kussentjes, hoofdbeschermers of knuffeldieren. Deze objecten kunnen de baby namelijk verstikken. Dit geldt uiteraard ook voor koordjes en lintjes om bijvoorbeeld het hemeltje mee te versieren of op zijn plaats te houden.

Goedkoop op vakantie met je baby?

Wil je een goedkope vakantie met je baby van 3, 4, 5 of 6 maanden boeken? Huur dan een huisje op een vakantiepark met babybedje. Voor jonge ouders zijn er speciale aanbiedingen.

naturaplaza superfoods banner